Обмеження на пересування для військовозобов’язаних: Залужний відправив документ на доопрацювання

15:35, 6 июля 2022
Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану.
Обмеження на пересування для військовозобов’язаних: Залужний відправив документ на доопрацювання
Джерело фото: espreso.tv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що 3 липня відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, де розглядалося питання про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Про це він повідомив у Telegram.

«Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, - про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави.

Тому Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання.

Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.

Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави», — сказано у повідомленні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Генштаб затвердив порядок надання дозволу військовозобов’язаним для виїзд за межі місця проживання. Згідно з документом, дозвіл мають отримати в тому числі і військовозобов’язані та призовники, що мають право на відстрочку.

Разом з тим вже увечері представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись пояснив, що для пересування в межах області дозвіл не потрібен. Зі свого боку Президент України Володимир Зеленський анонсував засідання ставки Верховного Головнокомандувача, однією з темою якого буде обговорення порядку виїзду військовозобов’язаних.

Також ми писали, що у «Слузі народу» пропонують законодавчо закріпити вільне пересування військовозобов’язаних територією України у воєнний час.

Додамо, Укрзалізниця не отримувала від Міноборони та Генштабу вказівок перешкоджати військовозобов’язаним чоловікам, які переміщаються країною без дозволу від військкомату.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді