У Мінкульті порекомендували відмовитися від імені Чайковського у назві музичної академії

08:23, 8 июля 2022
«Він може бути вшанований там, де це доречно та історично виправдано в Україні, як і в будь-якій країні світу», - кажуть у МКІП.
У Мінкульті порекомендували відмовитися від імені Чайковського у назві музичної академії
Джерело фото: mkip.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Міністерстві культури рекомендували колективу Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського розглянути на зборах трудового колективу питання щодо відмови від імені Чайковського у назві навчального закладу. Про це повідомляється на сайті МКІП.

«Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму рекомендувала колективу Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського розглянути на зборах трудового колективу питання щодо відмови від імені Чайковського у назві навчального закладу.

Під час обговорення було наголошено, що ім’я Петра Чайковського може бути присутнє в українському культурному і громадському просторі, оскільки він не був імперським шовіністом, ворогом гуманізму чи загальнолюдських цінностей як таким. Він може бути вшанований там, де це доречно та історично виправдано в Україні, як і в будь-якій країні світу. Не більше і не менше, ніж Шопен та Міцкевич, Равель та Гюго, Вівальді та Данте.

Разом із тим абсурдно виглядає ситуація, коли дві консерваторії у світі – у Москві та Києві, носять ім’я Чайковського, а фрагмент його концерту є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, фактично будучи символом нинішньої Росії як держави», - кажуть у МКІП.

У повідомленні сказано, що Експертна рада вирішила одноголосно рекомендувати колективу музичної академії розглянути на зборах це питання.

Джерело фото: mkip.gov.ua

«Також під час засідання шляхом відкритого голосування було ухвалене рішення про перейменування Експертної ради з питань декомунізації та дерусифікації на Експертну раду з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, оскільки терміни "декомунізація" та "дерусифікація" є звуженими складовими більш широких понять імперської та тоталітарної політики, яку десятиліттями проводила Росія по відношенню до України», - зауважують у МПІК.

Раніше ми писали, що Мінкульт виключив з «чорного списку» російського гумориста Максима Галкіна.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду