Мін’юст надав роз’яснення щодо виконання виконавчих написів нотаріуса

19:20, 1 ноября 2022
Роз'яснення Міністерства юстиції щодо заборони примусового виконання виконавчих написів нотаріусів під час дії воєнного стану.
Мін’юст надав роз’яснення щодо виконання виконавчих написів нотаріуса
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерством юстиції України Листом № 99959/111050-33-22/20.5.1 від 28.10.2022 щодо виконання виконавчих написів нотаріуса надано роз’яснення на лист Асоціації приватних виконавців України від 22.09.2022 № 294 з наступних питань.

Чи існує обов’язок завершити виконавче провадження, відкрите до 25.08.2022 на підставі виконавчого напису нотаріуса?

Переліки підстав для повернення виконавчого документа стягувачу та закінчення виконавчого провадження визначені статтями 37, 39 Закону України «Про виконавче провадження».

Якщо існує, то на якій підставі необхідно його завершувати (із посиланням на пункт, частину і статтю Закону) та у який строк?

Роз’яснення не надано.

Чи підлягають зняттю, скасуванню чи припиненню арешти, оголошений розшук майна боржника або інші вжиті під час примусового виконання виконавчого напису заходи примусового виконання рішення, чи виключаються відомості з Єдиного реєстру боржників?

При здійсненні у період воєнного стану виконавчого провадження, відкритого на підставі виконавчого напису нотаріуса, виконавець може знімати арешт, виключати відомості з Єдиного реєстру боржників, скасовувати розшук та інші вжиті під час примусового виконання рішення заходи.

Чи підлягають зупиненню, припиненню або скасуванню електронні торги з реалізації арештованого майна боржника та у який спосіб (чи необхідно виконавцю приймати для цього окреме процесуальне рішення)?

Повноваження щодо зупинення електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною) покладаються на Організатора.

Чи проводити відповідно до вимог статті 45 Закону розподіл стягнутих з боржника коштів та чи перераховувати їх стягувачу(ам), якщо такі кошти стягнуті з боржника до 25.08.2022?

При здійсненні у період воєнного стану виконавчого провадження, відкритого на підставі виконавчого напису нотаріуса, виконавець може розподіляти кошти, які надходять на рахунки, та перераховувати їх стягувачу.

Оформлення результатів електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною), які проводились до набрання чинності Законом від 27.07.2022, здійснюються в порядку, визначеному законодавством.

Чи проводити відповідно до вимог статті 45 Закону розподіл стягнутих з боржника коштів та чи перераховувати їх стягувачу(ам), якщо вони внесені боржником самостійно (добровільно) на депозитний рахунок приватного виконавця?

Заборона примусового виконання виконавчих написів нотаріуса у період дії воєнного стану не позбавляє боржника права виконати свої зобов’язання самостійно.

Чи закінчувати виконавче провадження у разі достатності стягнутих або самостійно (добровільно) зарахованих боржником коштів для задоволення вимог стягувача(ів) із скасуванням арештів та інших вжитих заходів чи ні?

Підстави для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини встановлені частиною четвертою статті 59 Закону України «Про виконавче провадження».

Лист Міністерства юстиції України № 99959/111050-33-22/20.5.1 від 28.10.2022

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Катющенко
    Віталій Катющенко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Євген Мацький
    Євген Мацький
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду