Кабмин провел заседание: какие решения приняли 27 декабря

18:39, 27 декабря 2022
Правительство рассмотрело ряд вопросов.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 27 декабря
Фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

 В вторник, 27 декабря, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Верховной Рады в Кабинете Министров Тарас Мельничук.

Так, Правительством во время заседания:

«—  Схвалено проект Закону «Про оголошення природних територій міста Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області курортом державного значення». Законопроектом передбачається оголосити курортом державного значення - курортом Моршин: природні території міста Моршина з природними територіями Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природними територіями Нинівського родовища мінеральних лікувальних вод (розсолів) Львівської області. Також пропонується затвердити межі округу і зон гірничо-санітарної охорони курорту Моршин.

—  Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо медичного обслуговування ветеранів війни». Законопроектом пропонується замінити право (медичну пільгу) ветерана війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на щорічні медичні обстеження та диспансеризацію із залученням відповідних фахівців на право на безоплатні профілактичні медичні огляди не рідше одного разу на рік, що відповідає вимогам сьогодення.

—  Внесено зміни до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів. Вилучено вимоги щодо розроблення та перевірки проектів професійних стандартів відповідно до Методики розроблення професійних стандартів; доповнено етапи розроблення та затвердження професійних стандартів положенням щодо затвердження професійних стандартів після погодження з репрезентативним всеукраїнським обʼєднанням професійних спілок на галузевому рівні. Встановлено процедуру розроблення проектів професійних стандартів, які містять інформацію з обмеженим доступом, оновлено структуру проекту професійного стандарту тощо.

—  Затверджено перелік лікарських засобів та медичних виробів, що ввозяться та постачаються на митну територію України під час воєнного стану.

—  Внесено зміни до деяких актів КМУ щодо питань національно-патріотичного виховання та молодіжної політики. Приведено термін «тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях та Автономній Республіці Крим» у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України», у якому вживається термін «тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (тимчасово окупована територія)».

—  Внесено зміни у додаток 1 до постанови КМУ від 13.12.2017 N 1010 «Про затвердження критеріїв визначення планованої діяльності, яка не підлягає оцінці впливу на довкілля, та критеріїв визначення розширень і змін діяльності та об'єктів, які не підлягають оцінці впливу на довкілля». Передбачено, що оцінці впливу на довкілля не підлягає планована діяльність у разі, коли вона спрямована виключно на забезпечення оборони держави та енергетичної безпеки держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків військової агресії РФ проти України, а саме, поміж іншого, діяльність з будівництва повітряних ліній електропередачі напругою 220 кіловольт і більше та підстанцій напругою 330 кіловольт і більше у період дії воєнного стану.

—  Затверджено Правила охорони електричних мереж. Правилами врегульовано питання щодо встановлення вимог до охорони електричних мереж, підвищення надійності електропостачання та безпеки населення шляхом удосконалення господарсько - правових відносин між учасниками ринку електричної енергії, юридичними та фізичними особами/ фізичних осіб - підприємців, у власності яких перебувають обʼєкти передачі електричної енергії і/або які здійснюють їх експлуатацію, а також яким надано у власність або користування земельні ділянки, на яких розміщуються обʼєкти передачі електричної енергії.

—  Затверджено форму реєстру міжнародних поштових та експрес- відправлень. Внесено до Положення про митні декларації зміни, спрямовані на унормування окремих положень щодо застосування реєстру міжнародних поштових та експрес-відправлень і на забезпечення використання декларантами засобів інформаційних технологій під час декларування товарів.

—  Зупинено до 31.12.2023 дію постанов Кабінету Міністрів України: від 24.12.2019 N 1146 «Про розподіл видатків державного бюджету між закладами вищої освіти на основі показників їх освітньої, наукової та міжнародної діяльності» та від 03.03.2020 N 191 «Деякі питання запровадження індикативної собівартості», якою було затверджено Порядок формування мінімального розміру плати за навчання для здобуття вищої освіти на основі індикативної собівартості.

—  Внесено зміни до Порядку забезпечення речовим майном персоналу Державної кримінально-виконавчої служби та норм забезпечення речовим майном персоналу Державної кримінально-виконавчої служби. Виключено з субʼєктів, на яких поширюється дія Порядку та норм, осіб начальницького складу органів пробації.

—  Допущено Федерацію водного поло України до участі в проведенні експерименту щодо залучення Міністерством молоді та спорту національних спортивних федерацій з окремих олімпійських та неолімпійських видів спорту до організації і проведення спортивних заходів.

—  Затверджено Порядок запровадження в умовах надзвичайного або воєнного стану тимчасових обмежень на всій території України чи в окремих її регіонах на використання радіообладнання, випромінювальних пристроїв, радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення.

—  Внесено зміни до Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями. Передбачено, що частина чистого прибутку (доходу), що відраховується ДП «Документ» за результатами фінансово - господарської діяльності визначається у розмірі 50 відсотків за умови спрямування ним 25 відсотків від чистого прибутку (доходу) від діяльності на створення та функціонування за кордоном відокремлених підрозділів (філій, представництв) та 5 відсотків – на технічне обслуговування робочих станцій для оформлення та видачі документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи її спеціальний статус, та на виконання робіт і послуг з технічного та технологічного функціонування Єдиного державного демографічного реєстру.

—  Затверджено Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком. Визначено механізм розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у звʼязку з виявленням невідповідності займаній посаді за станом здоров’я працівника, якому на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, за наявності в нього страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

—  Утворено Міжвідомчу робочу групу з питань створення, впровадження, забезпечення функціонування та розвитку системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112. Затверджено Положення про Міжвідомчу робочу групу та її склад.

—  Передбачено припинення з 01.01.2023 Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України шляхом приєднання їх до Пенсійного фонду України. Утворено комісію з припинення Фонду, комісії з припинення управлінь виконавчої дирекції Фонду та призначено їх голів. Установлено, що строк заявлення кредиторами вимог до Фонду та управлінь виконавчої дирекції Фонду становить три місяці з дня оприлюднення повідомлення про припинення Фонду.

—  Передано єдиний майновий комплекс Фонду розвитку інновацій із сфери управління Міністерства фінансів до сфери управління Міністерства цифрової трансформації.

—  Призначено членами наглядової ради акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» Нільса Мелнґайліса, Збігнєва Яґейла, Міхая Іонеску, Федеріко Pycco, Шейха Надіра, Володимира Миколайовича Литвина як незалежних членів, припинивши відповідні повноваження Іскі Шерон, Кляйна Ерана, Шейха Надіра, Шьонайх-Каролат Себастіана, Томаш Ольги Андріївни, Сульжика Романа Миколайовича. Затверджено умови цивільно-правових договорів, що укладатимуться з членами наглядової ради», — сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді