Отсутствие идентификатора кошелька с криптовалютой будет свидетельствовать о декларировании недостоверных сведений – решении суда

19:15, 15 марта 2023
Экс-заместитель Министра инфраструктуры привлечен к административной ответственности за недостоверное декларирование и должен уплатить штраф в размере 17 тысяч грн.
Отсутствие идентификатора кошелька с криптовалютой будет свидетельствовать о декларировании недостоверных сведений – решении суда
Источник фото: EPA/UPG
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ранее мы писали, что суд рассмотрел дело депутата Анны Скороход, которая задекларировала криптовалюту, но не смогла подтвердить свою собственность на нее.

Постановлением Шевченковского районного суда города Киева, с которым согласился Киевский апелляционный суд, экс-заместитель Министра инфраструктуры привлечен к административной ответственности за недостоверное декларирование и должен уплатить штраф в размере 17 тыс. грн.

Как рассказывают в НАПК, такое решение суд принял, в частности, из-за отсутствия информации о публичном адресе – идентификатор кошелька с криптовалютой, что свидетельствует об отсутствии надлежащих доказательств факта приобретения в собственность биткоинов (Bitcoin) на определенную дату. Такая информация не была предоставлена субъектом декларирования Национальному агентству по вопросам предотвращения коррупции (НАПК), во время полной проверки декларации.

«У чому суть справи?

У декларації ексзаступника Міністра інфраструктури було зазначено про наявність у нього Bitcoin загальною вартістю на дату придбання (2015 рік) у 600 тис.грн. Кількість Bitcoin він не вказав.

Ексчиновник під час повної перевірки його декларації після звільнення за 2020 рік, не надав НАЗК, в підтвердження достовірності задекларованих відомостей, інформацію про публічний ключ – ідентифікатор гаманця з криптовалютою.

Коли НАЗК звернулося до декларанта по докази, він сказав, що загубив ідентифікатор гаманця. При цьому, Науково-дослідним центром судової експертизи з питань інтелектуальної власності надано висновок, яким підтверджено, що для реального власника криптовалюти втрата публічного ключа не є перешкодою для його відновлення.

Важливо: ідентифікатор не є доступом до збережень посадовця, а лише показує кількість криптовалюти на публічному ресурсі. В такий спосіб НАЗК без жодного ризику для власника криптовалюти перевіряє достовірність зазначеної інформації про неї у декларації публічного службовця.

З урахуванням відсутності інформації про публічну адресу криптовалюти, у результатах перевірки НАЗК зазначило, що задекларовані відомості про криптовалюту є недостовірними, склало протокол про адміністративне правопорушення та передало його на розгляд суду.

За рішенням Шевченківського районного суду міста Києва ексчиновника було визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення за недостовірне декларування, у тому числі щодо відомостей про криптовалюту, та накладено штраф у розмірі 17 тис. грн. Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги ексзаступника Міністра та підтвердив законність рішення Шевченківського районного суду міста Києва.

Подібне рішення було прийняте і Печерським районним судом міста Києва щодо народної депутатки Анни Скороход. Суд встановив, що депутатка навіть за умови втрати нею усіх правовстановлюючих документів та приватного ключа доступу до електронного гаманця, мала можливість надати інформацію про публічну адресу задекларованої нею криптовалюти на підтвердження права власності.

Суд вважав наявним в діях депутатки складу адміністративного правопорушення. Проте через закінчення строків накладення адміністративного стягнення на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження було закрите.

Тобто судова практика свідчить про те, що ненадання, під час перевірки декларації, інформації про ідентифікатор гаманця криптовалюти, в якості підтвердження факту її набуття у власність, розцінюється як зазначення недостовірних відомостей у декларації.

Рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає.

Цей кейс є яскравим прикладом того, що вказувати неправдиві відомості про активи в криптовалюті не варто», - сказано в сообщении.  

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду