Кабмин провел заседание: какие решения приняли 30 марта

17:03, 30 марта 2023
Утвержден Порядок регистрации, перерегистрации зарегистрированных безработных и ведение учета лиц, ищущих работу.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 30 марта
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В четверг, 30 марта, Кабинет Министров провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель КМУ в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«Схвалено проект Закону «Про внесення зміни до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» щодо обмежень під час обрання на посаду (призначення виконувача обовʼязків) керівника закладу вищої освіти». Законопроектом пропонується унеможливити обрання, призначення (у тому числі виконувачем обовʼязків) на посаду керівника закладу вищої освіти особи, яка за рішенням суду була визнана винною у вчиненні правопорушення, повʼязаного з корупцією, - протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили. Зазначені зміни мають привести норми статті 42 ЗУ «Про вищу освіту» у відповідність до терміну «корупційне правопорушення», визначеного ЗУ «Про запобігання корупції».

- Внесено зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоровʼя, Порядку організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров'я, Типового положення про реабілітаційне відділення, підрозділ та Типового положення про мультидисциплінарну реабілітаційну команду з метою нормативно-правового врегулювання ведення електронних записів з реабілітації в електронній системі охорони здоровʼя.

- Внесено зміни до переліку центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, відповідальних за виконання зобовʼязань, що випливають із членства України в міжнародних організаціях, в частині найменування міжнародної організації, а саме Комітету з питань МСП та підприємництва Організації економічного співробітництва та розвитку та подальшого визначення Мінекономіки відповідальним за виконання зобовʼязань, що випливають із членства України у цьому Комітеті. Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення двостороннього співробітництва України з іноземними державами та міжнародними організаціями, інформаційного та організаційного забезпечення участі України у міжнародних форумах, конференціях, які передбачають спрямування та використання бюджетних коштів на здійснення заходів і витрат, повʼязаних зі співробітництвом та сплатою щорічних членських внесків в рамках участі в Європейській асоціації національних метрологічних установ та Комітеті з питань МСП та підприємництва Організації економічного співробітництва та розвитку.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 28.12.2016 N 1056 «Деякі питання визначення середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного рівня на 2017-2022 роки», якими визначено, що затверджені зазначеним актом пріоритетні напрями діють у 2023 році. Скориговано перелік середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного рівня з урахуванням актуальних потреб періоду воєнного стану та потреб, повʼязаних з відновленням України від наслідків війни.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення. Доповнено зазначений Порядок напрямом щодо спрямування бюджетних коштів за бюджетною програмою КПКВК 2601030 «Виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення» на виконання завдань та заходів державної цільової програми, затвердженої постановою КМУ від 01.11.2022 N 1252-6-ОП, а саме, створення системи протиракетної оборони.

- Внесено зміни до Порядку ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Порядок доповнено переліком лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у 2019 році за програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

- Внесено зміни до постанови КМУ від 09.12.2022 N 1378 «Про перелік товарів, на міжнародні передачі (імпорт) яких не поширюється дія Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» у період воєнного стану на території України» задля спрощення у період воєнного стану процедури імпорту деяких товарів подвійного використання для забезпечення потреб Збройних Сил України, правоохоронних органів, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства, а також розширення кола потенційних імпортерів таких товарів. Викладено в новій редакції розділ 2 Переліку товарів, на міжнародні передачі (імпорт) яких не поширюється дія ЗУ «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» у період воєнного стану на території України, що є додатком до постанови КМУ від 09.12.2022 N 1378, та доповнено його позиціями товарів, необхідних для потреб Збройних Сил України, правоохоронних органів, інших військових формувань, утворених відповідно до законодавства.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 07.11.2018 N 992 «Про затвердження вимог у сфері електронних довірчих послуг та Порядку перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг» з метою наближення законодавства України до законодавства та стандартів Європейського Союзу в сфері електронних довірчих послуг, актуалізації переліку стандартів у сфері електронних довірчих послуг та встановлення порядку надання електронних довірчих послуг за допомогою технологій хмарних обчислень відповідно до частини першої статті 4 ЗУ «Про хмарні послуги».

- Затверджено Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу. Порядком, поміж іншого, передбачено надання статусу зареєстрованого безробітного у день подання ним відповідної заяви про надання такого статусу до будь-якого обраного ним центру зайнятості, незалежно від наявності або відсутності задекларованого та зареєстрованого місця проживання (перебування). Встановлено необхідність предʼявлення документу про освіту (за наявності) та трудової книжки (за наявності) або іншого документу, який підтверджує трудову діяльність, на етапі облікування осіб, які шукають роботу, а не під час подачі заяви про надання статусу безробітного. Врегульовано умови надання статусу зареєстрованого безробітного членам добровольчих формувань територіальної громади та перебування їх на обліку під час воєнного стану, а також особливості припинення трудового договору в односторонньому порядку ВПО та особами, які знаходяться на території проведення бойових дій або окупації, зокрема у випадку, коли роботодавець знаходиться на непідконтрольній території, або особа, яка подає заяву, є керівником підприємства чи обіймає виборні посади. Визнано такими, що втратили чинність постанови КМУ від 19.03.2022 N 334 «Деякі питання реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану» та від 24.04.2020 N 307 «Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю в електронній формі».

- Ліквідовано як юридичну особу публічного права територіальне управління Бюро економічної безпеки у м. Києві та Київській області. Утворено як юридичні особи публічного права територіальне управління Бюро економічної безпеки у м. Києві та територіальне управління Бюро економічної безпеки у Київській області.

- Доповнено перелік Порядків, затверджених постановою КМУ від 21.06.2022 N 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» Порядком надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей. Цим Порядком визначено розмір гранту; умови, критерії та механізм надання гранту, а також обовʼязки отримувачів грантів; джерела фінансування надання грантів тощо. Передбачено, що Програма буде зосереджена на підтримці ветеранського мікро та малого підприємництва та створенні робочих місць кожним із отримувачів гранту. Внесено зміни до постанови КМУ від 12.10.2022 N 1156 «Деякі питання фінансування підтримки малого та середнього бізнесу», якими передбачено використання коштів, у тому числі, на надання грантів учасникам бойових дій, членам їх сімʼї та особам з інвалідністю внаслідок війни для створення або розвитку власного бізнесу.

- Внесено зміни до постанов КМУ від 24.01.2020 N 28 «Про надання фінансової державної підтримки» і від 14.07.2021 N 723 «Деякі питання надання державних гарантій на портфельній основі» з метою приведення формулювань в частині переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ у відповідність до постанови КМУ від 06.12.2022 N 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

- Затверджено план заходів з реалізації Стратегії інформаційної безпеки на період до 2025 року.

- Затверджено розподіл у 2023 році 54,0 млн гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки - локації здорової України».

- Затверджено план заходів з відзначення подвигів ветеранів війни, проявлених під час захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, на період 2023-2026 років. Доручено міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській та Севастопольській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) забезпечити своєчасне виконання плану заходів у межах відповідних бюджетних призначень», — сообщил Мельничук.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси