Кабмин провел заседание: какие решения приняли 19 июня

18:59, 19 июня 2023
Внесены изменения в Положение о Государственной системе мониторинга окружающей среды и Положение о Государственной экологической инспекции Украины.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 19 июня
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В понедельник, 19 июня, Кабинет Министров провел заседание. Об этом сообщил представитель КМУ в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«Схвалено проект Закону «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій». Законопроектом пропонується припинити дію Угоди, вчиненої 27.11.1998 у Москві та ратифікованої Законом України від 15.12.1999 N 1302-XIV.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України у зв’язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Законопроектом пропонується виключити частину четверту статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України, частину четверту статті 212 Цивільного процесуального кодексу України, частину четверту статті 197 Господарського процесуального кодексу України, якими передбачено, що під час карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню COVID-19, учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, та внести зміни до ряду інших законодавчих актів. Також пропонується визнати такими, що втратили чинність Постанову ВРУ від 20.10.2020 N 937-IX «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз»; Постанову ВРУ від 17.11.2020 N 1004-IX «Про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення»; ЗУ «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та субʼєктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»та ЗУ «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

- Запроваджено у 2023 році виплату одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву РФ греблі Каховської гідроелектростанції за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету Миколаївською та Херсонською обласними військовими адміністраціями у сумі 5 000 гривень на кожну таку особу. Затверджено Порядок надання такої одноразової матеріальної грошової допомоги.

- Внесено зміни до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування. Доповнено Особливості новим розділом «Особливості здійснення процедур закупівлі послуг енергосервісу». Передбачено, що закупівлі енергосервісу здійснюються відповідно до ЗУ «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів субʼєктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» з урахуванням положень, визначених відповідним новим розділом Особливостей. Встановлено, серед іншого, що базовий рівень споживання паливно-енергетичних ресурсів та житлово-комунальних послуг як значення у натуральних показниках обсягів річного та помісячного споживання визначається відповідно до методики, затвердженої Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Затверджено Порядок надання фінансової державної підтримки субʼєктам підприємництва паливно-енергетичного комплексу. Порядок визначає умови, критерії та механізм надання фінансової державної підтримки субʼєктам господарювання усіх форм власності, що здійснюють виробництво електричної енергії на теплових електростанціях та/або теплоелектроцентралях шляхом здешевлення вартості кредитів. Надання державної підтримки субʼєктам підприємництва здійснюється Фондом розвитку підприємництва.

- Затверджено Порядок управління побутовими відходами в особливих умовах. Порядок визначає особливості управління побутовими відходами в особливих умовах на територіях, які включаються до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, що затверджується Мінреінтеграції; під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру. Порядок застосовується в особливих умовах та протягом 90 календарних днів після припинення чи скасування воєнного стану.

- Затверджено Порядок відбору біологічного матеріалу у членів добровольчих формувань територіальних громад та його зберігання. Доручено обласним, Київській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) забезпечити організацію відбору біологічного матеріалу у членів добровольчих формувань територіальних громад протягом двох місяців з дня набрання чинності відповідним Порядком.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів, затвердженого постановою КМУ від 23.04.2008 N 413, та до Порядку відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у звʼязку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб, затвердженого постановою КМУ від 31.10.2012 N 1003. Зміни спрямовані на вдосконалення ефективності здійснення обовʼязкових протиепізоотичних заходів та своєчасне відшкодування майнової шкоди (збитків), яка завдана фізичним особам внаслідок введення карантину (карантинних обмежень), за рахунок коштів державного бюджету, виділених Держпродспоживслужбі та територіальним органам для виконання протиепізоотичних заходів. Передбачено відшкодування фізичним особам вартості птиці, що вилучена з метою знищення або забою під час ліквідації грипу птиці, за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для здійснення протиепізоотичних заходів. Актуалізовано перелік хвороб тварин, заходи з профілактики, локалізації та, за необхідності, ліквідації яких здійснюються за рахунок коштів державного бюджету. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 15.08.1992 N 478 «Про перелік протиепізоотичних, лікувальних, лабораторно-діагностичних, радіологічних та інших ветеринарно-санітарних заходів, що проводяться органами державної ветеринарної медицини за рахунок відповідних бюджетних та інших коштів».

- Внесено зміни до Положення про Державну систему моніторингу довкілля та Положення про Державну екологічну інспекцію України. Встановлено, що у режимі реагування на надзвичайні екологічні ситуації Державна екологічна інспекція України додатково здійснює спостереження за станом довкілля або його складових та забезпечує оперативне інформування населення про стан довкілля.

- Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Громадське здоровʼя та заходи боротьби з епідеміями» на 45 млн. 506,6 тис. гривень та збільшення обсягу видатків споживання за програмою «Спеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров'я» на 45 млн. 506,6 тис. гривень з метою забезпечення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України реагентами та витратними матеріалами, які необхідні для подальшого впровадження масштабного державного проекту нової системи розширеного неонатального скринінгу, який включає виявлення 21 тяжкого рідкісного захворювання у новонароджених дітей.

- Внесено зміни у додаток до розпорядження КМУ від 16.01.2019 № 36 «Про затвердження переліку обʼєктів великої приватизації державної власності». Виключено з переліку обʼєктів, що підлягають приватизації, АТ «Херсонська ТЕЦ», АТ «Дніпровська ТЕЦ», АТ «Криворізька теплоцентраль», АТ «Одеська ТЕЦ», державне підприємство «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль».

- Погоджено пропозицію Міністерства аграрної політики та продовольства щодо утворення товариства з обмеженою відповідальністю «Українсько-Африканська торговельна місія», статутний капітал якого становить 1 тис. гривень, 100 відсотків якого належать державі, та повноваження з управління корпоративними правами держави в якому здійснює зазначене Міністерство. Зазначена Місія діятиме на постійній основі для забезпечення зовнішньоекономічних інтересів України в державах Африки та підтримання в них процесу надання гуманітарної допомоги шляхом здійснення консультативних послуг.

- Схвалено проект Листа про наміри Уряду України і Національного банку України до Міжнародного валютного фонду та проект Меморандуму про економічну та фінансову політику. Продовження співробітництва України з МВФ позитивно вплине на переговорний процес зі Світовим банком, Європейською комісією та іншими міжнародними організаціями щодо залучення фінансових ресурсів», — сообщил Мельничук.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Едуард Іванов
    Едуард Іванов
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Олег Новіков
    Олег Новіков
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олег Тимошенко
    Олег Тимошенко
    заступник голови Північно-західного апеляційного господарського суду
  • Володимир Сіверін
    Володимир Сіверін
    член Етичної Ради