Як будуть перевіряти декларації суддів: коментар голови НАЗК, відео

12:02, 13 марта 2021
На підставі якого законодавства тепер будуть перевіряти декларації суддів розповів Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.
Як будуть перевіряти декларації суддів: коментар голови НАЗК, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя, як раніше писала «Судово-юридична газета», 1 березня 2021 року відмовилась погоджувати розроблені Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) проект Порядку здійснення моніторингу способу життя судді та проект Порядку проведення повної перевірки декларації судді.

До обох документів виникли запитання. Перш за все, тому що вони не визначають чіткий алгоритм дій у процедурі здійснення таких перевірок, але водночас встановлюють особливості, які, на думку ВРП, не передбачені законом: дають можливість проводити необмежені повторні перевірки, моніторинги, розширювати коло осіб, на яких поширюється моніторинг членами сім’ї судді тощо.

Як підкреслює член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест, позицію, висловлену ВРП, підтримали також Верховний Суд, Рада суддів, Національна школа суддів. Чим аргументували представники судової влади свої зауваження та пропозиції до розроблених НАЗК порядків, Світлана Шелест розповіла «Судово-юридичній газеті» (детальніше тут).

У свою чергу, 9 березня НАЗК повідомило, оскільки проекти порядків не були погоджені ВРП та зборами суддів КСУ, НАЗК проводитиме перевірки декларацій суддів, суддів КСУ за загальною процедурою, але з урахуванням особливостей, визначених у ст. 52–2 Закону України «Про запобігання корупції».

Особливості перевірки декларацій суддів Право ТВ прокоментував голова НАЗК Олександр Новіков.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду