Жозеп Боррель заявив, що ЄС не визнає незаконних референдумів, і попередив РФ про санкції

10:11, 21 вересня 2022
Євросоюз засуджує заплановані окупаційною «владою» та колаборантами «референдуми».
Жозеп Боррель заявив, що ЄС не визнає незаконних референдумів, і попередив РФ про санкції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зробив заяву щодо незаконних «референдумів» на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомила його пресслужба.

Так, Євросоюз засуджує заплановані окупаційною «владою» та колаборантами «референдуми».

«Це спроба Росії узаконити свій незаконний військовий контроль, спрямована на насильницьку зміну кордонів України з явним порушенням Статуту ООН та незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Європейський союз рішуче засуджує ці заплановані незаконні референдуми, які суперечать законній та демократично обраній українській владі, порушують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та є обурливим порушенням міжнародного права. Результати таких дій будуть недійсними і не будуть визнані ЄС та його державами-членами», – заявив Боррель.

Він зазначив, що з початку збройного вторгнення Росія залякувала, незаконно затримувала, катувала та викрадала українських громадян, а значна частина корінного населення окупованих територій була вимушена тікати. Також законно обраних місцевих чиновників у деяких випадках було замінено примусово, а доступ до інтернету, вільних та незалежних засобів масової інформації і свободу висловлення думок також було дуже обмежено.

«Тому ці незаконні голосування за жодних обставин не можна розглядати як вільне волевиявлення людей, які проживають у цих регіонах, що опинилися в умовах постійної російської воєнної загрози та залякування. Росію, її політичне керівництво й усіх, хто причетний до цих «референдумів» та інших порушень міжнародного права в Україні, буде притягнуто до відповідальності, і буде розглянуто додаткові обмежувальні заходи щодо Росії», – заявив дипломат.

Боррель наголосив, що ЄС «вражений рішучістю та мужністю жителів територій, які зараз опинилися під військовим контролем Росії й далі мирно протистоять незаконній російській присутності».

«Європейський союз залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України й наполегливо закликає РФ негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – додав він.

Також ми повідомляли, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прокоментував анонсований незаконний «референдум» на тимчасово окупованих територіях України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду