У російських чиновників і співробітників держкомпаній забирають закордонні паспорти – ЗМІ

16:34, 10 березня 2023
В деяких російських міністерствах людей випускають, наприклад, в ОАЕ, але із зобов'язанням заповнити звіт про поїздку після повернення.
У російських чиновників і співробітників держкомпаній забирають закордонні паспорти – ЗМІ
Фото: dw.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У співробітників держкомпаній і чиновників у рф стали забирати закордонні паспорти. Про це повідомили журналісти-розслідувачі з проєкту «Система».

 «Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році багато співробітників російських відомств, державних компаній і держкорпорацій стали фактично невиїзними. Деяких із них прямо попросили здати на зберігання закордонні паспорти», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі такі дії влади посилися. А причиною цього нібито стало те, що кілька російських депутатів опублікували в соцмережах світлини з січневих відпусток у Мексиці та Дубаї.

Співрозмовники проєкту розповіли, що в деяких випадках ідеться про те, щоб віддати документ на зберігання ФСБ, у деяких – у спеціальний відділ за місцем роботи. Людям, які цього не зроблять, пропонують звільнитися.

У деяких випадках співробітники ФСБ натякають, що в разі відмови здати паспорт його можуть якимось чином «анулювати» – і цей документ у будь-якому разі не допоможе виїхати за кордон.

За словами джерел «Системи», єдиного правила або розпорядження щодо закордонних паспортів немає. В одних компаніях обмежуються «суворою рекомендацією» уникати закордонного відпочинку, у других – забороняють будь-який виїзд за кордон, у третіх – рекомендують не їхати за межі Євразійської економічної зони (входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Росія – ред.) або зони країн Організації Договору про колективну безпеку.

Джерело проєкту, близьке до адміністрації російського диктатора, каже, що більшість кремлівських співробітників «навіть і не намагаються» кудись виїхати.

Інше джерело при цьому стверджує, що деякі з них протягом 2022 року «цілком спокійно» їздили до «нейтральних» з точки зору російського політичного керівництва країн. Але дозвіл на такий виїзд міг підписувати особисто глава кремлівської адміністрації Антон Вайно.

Повідомляється, що в деяких російських міністерствах людей випускають, наприклад, в ОАЕ, але із зобов'язанням заповнити звіт про поїздку після повернення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду