Верховний суд Колорадо заборонив Дональду Трампу балотуватися у президенти у цьому штаті

07:26, 20 грудня 2023
Адвокати Трампа можуть подати апеляцію до Верховного суду США, у цьому випадку рішення не набуде чинності в Колорадо до вердикту, але пошириться на всі штати, якщо Трамп програє.
Верховний суд Колорадо заборонив Дональду Трампу балотуватися у президенти у цьому штаті
Джерело фото: AFP
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», вирішення питання про дискваліфікацію Дональда Трампа з виборчих перегонів 2024 року наразі опинилося в руках вищого суду штату Колорадо — і рішення цього суду може призвести до того, що справу буде передано до Верховного суду США якраз до настання року виборів.

19 грудня стало відомо, що Верховний суд Колорадо ухвалив, що Дональд Трамп не має права балотуватися у президенти США. Це рішення означає, що колишній президент не буде включений до бюлетенів у штаті Колорадо під час березневих праймеріз республіканців та листопадових спільних виборів. Вердикт заснований на Чотирнадцятій поправці до Конституції: вона забороняє висуватися на вибори тим, хто брав участь у заколоті. За ухвалу проголосували чотири судді з семи.

Рішення набуде чинності 4 січня 2024 року та не буде обов'язковим для інших штатів. Судді наголосили, що адвокати Трампа можуть подати апеляцію до Верховного суду США. У цьому випадку воно не набуде чинності в Колорадо до вердикту, але пошириться на всі штати, якщо сторона Трампа програє.

Президентські вибори у США проводить кожен із штатів самостійно. Правила, за якими організовано голосування, та критерії, за якими кандидати потрапляють до бюлетенів, визначаються штатами незалежно один від одного.

Подібні позови проти Трампа були подані в Міннесоті та Мічигані, в обох штатах суди першої інстанції відмовилися забороняти колишньому президенту балотуватися знову.

У Колорадо суд першої інстанції погодився з позовом по суті, але ухвалив, що Трамп має бути допущений до участі у виборах, оскільки президентська клятва відрізняється від згаданої у Чотирнадцятій поправці. Верховний суд штату визнав цю різницю несуттєвою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська