Антарктичні полярники показали рідкісне природне явище – перламутрові хмари

23:40, 10 серпня 2024
Перламутрові хмари формуються в стратосфері на висоті від 15 до 30 кілометрів.
Антарктичні полярники показали рідкісне природне явище – перламутрові хмари
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Члени 29-ї експедиції на антарктичній станції «Академік Вернадський» поділилися унікальним відео перламутрових хмар, які з'являються рідко, переважно взимку. На запису, опублікованому Національним антарктичним науковим центром, видно незвичні хмари, що переливаються кольорами, на фоні частково закритого Сонця.

Ці хмари мають блискучі відтінки, схожі на перламутр – внутрішній шар раковин молюсків, відомий своєю іризацією. Полярники зазначають, що таке явище можна побачити лише кілька разів на рік, зазвичай під час антарктичної зими.

Науковці пояснюють, що на відміну від звичайних хмар, перламутрові формуються не в нижньому шарі атмосфери, а в стратосфері на висоті від 15 до 30 кілометрів. Це відбувається, коли потік повітря з вологою стикається з високими гірськими хребтами, огинає їх і спускається вниз, приносячи вологу до «сухої» стратосфери. Волога, потрапивши в стратосферу, де температура опускається до -85°С, перетворюється на кристалики льоду.

«Коли потік потрапляє у стратосферу, там мають бути аномально низькі температури – близько -85°С, щоб волога перетворилася на кристалики льоду. Цей процес повинен підсвічуватися Сонцем, що на кілька градусів нижче горизонту, тобто сходить або сідає», – розповіли полярники.

Цей ефект робить перламутрові хмари однією з найбільш захоплюючих природних аномалій, доступних для спостереження лише в особливих атмосферних умовах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду