10 вересня: яке сьогодні свято та які основні події

10:28, 10 вересня 2022
10 вересня в Україні відзначається День українського кіно та День фізичної культури і спорту.
10 вересня: яке сьогодні свято та які основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

10 вересня 2022 року – 199-й день війни Росії проти України. Яке сьогодні свято в церковному календарі і які важливі події сталися цього дня.

10 вересня - День міста Дніпро. Від 2001 року місто Дніпро святкує свій день народження в другу суботу вересня. На околицях сучасного поселення археологи знайшли стоянки людей, які датуються кам'яним віком, неолітом, часами кочових племен кіммерійців, сарматів та скіфів. Офіційний рік заснування міста Дніпро - 1787 рік. Тоді було розпочато будівництво Преображенського собору.

Також 10 вересня - День міста Вінниця. Святкується щороку в другу суботу вересня. За літописом місто було створене 1363 року. Хоча на цій території здавна жили племена тиверців та уличів, які входили до складу Київської Русі. Пізніше земля увійшла до складу Галицько-Волинського князівства.

А ще 10 вересня - День міста Житомир. Щороку свято припадає на другі вихідні вересня (субота-неділя). Житомир - одне з найстаріших міст Київської Русі, адже датою його заснування вважається 884 рік. Однак, згідно з археологічними дослідженнями, перші поселення на цій території з'явилися ще в бронзову епоху.

10 вересня - День міста Луганськ. Свято завжди припадає на другу суботу вересня. Назва міста походить від назви річки Лугань, адже саме в її долині почали будувати майбутнє місто. Сталося це 14 листопада 1795 року.

Також 10 вересня - День міста Миколаїв. Щороку місто святкує свій день народження в другу суботу вересня. Розташоване воно в місці злиття двох річок за 80 км від побережжя Чорного моря. Перші поселення на цій території з'явилися ще в епоху палеоліту (близько 20 тисяч років тому).

А ще 10 вересня - День міста Каховка. Місто святкує свій день народження в другу суботу вересня. Каховка - районний центр, який розташований у Херсонській області. Офіційно місто було засноване 1791 року Дмитром Куликовським. Однак тут вже стояла на той час фортеця Іслам-Кермен - вона була збудована кримським ханом Менґлі-Гераєм 1492 року.

10 вересня - День міста Ужгород. Це - адміністративний центр Закарпатської області. Історична назва поселення - Унгвар. Перша історична згадка про Ужгород датується 1154 роком. Однак, згідно з археологічними розкопками місто виникло набагато раніше - приблизно у X-початку XI століття.

Також 10 вересня - День фізичної культури і спорту України. Щороку припадає на другу суботу вересня. Дата була встановлена президентом України 1994 року.

А ще 10 вересня - Всесвітній день надання першої медичної допомоги. Його затвердили за ініціативою Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця 2000 року. Цього дня традиційно проводять навчальні заходи з порятунку життя серед громадян, які не мають спеціальної медичної освіти.

10 вересня - День українського кіно. Свято започаткував своїм указом президент України 12 січня 1996 року. Історія кінематографу в Україні починається 1893 року. Тоді Йосип Тимченко, який працював механіком Одеського університету, зібрав перший в світі апарат, що міг знімати і відтворювати кіно.

Також 10 вересня - Всесвітній день запобігання самогубствам. Дата була створена 2003 року за ініціативи Міжнародної асоціації щодо запобіганню самогубств. Патронує подію ООН, а активну підтримку надає ВООЗ. Головна мета цього дня - звернути увагу суспільства на цю нагальну проблему.

10 вересня в церковному календарі – день пам'яті святого Августина, єпископа Іппонського. На сьомому Вселенському соборі його назвали великим учителем та плодовитим письменником святої Церкви. Народився він 13 листопада 354 року у місті Тагасті (Нумидія). Батьки його походили з шанованого роду, хоча багатими не були. В молодому віці Августин сильно занедужав і попросив отримати хрещення. Однак йому невдовзі стало краще і хрещення відклали.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день: 

  • дивилися, який сьогодні день: дощ з грозою - на теплу осінь;
  • журавлі не відлетіли ще на зимівлю - зима буде теплою та пізньою;
  • береза вся жовта стоїть - гарно вродять опеньки;
  • суха погода - заморозки будуть пізніми.

В народі 10 вересня називали Анна пророчиця. Їй молилися про зцілення від пияцтва. А селяни цього дня вивозили з поля останнє сіно та складали його в скирти.

Календар важливих подій:

  • 1856 рік — закінчення Кримської війни, поразка Російської імперії коаліції Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства;
  • 1919 рік — на Паризькій мирній конференції укладають Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини — на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припиняє своє існування;
  • 1920 рік — приймають конституцію Австрійської Республіки, згідно з якою країна стала "союзною державою" з правами широкої автономії;
  • 1941 рік — у в'язницях Києва радянські спецслужби без вироку суду розстріляли всіх в'язнів;
  • 1943 рік — біля села Новий Загорів бійці УПА дають бій переважаючим силам німців;
  • 1989 оік — Угорщина відкриває свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що стало першим проривом "берлінської стіни";
  • 1993 рік — Кабінет Міністрів України ухвалює постанову "Про вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні у 1932—1933 роках".

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва