25 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події

09:42, 25 жовтня 2022
У світі відзначають Європейський день юристів та Європейський день цивільного права.
25 жовтня: яке сьогодні свято та які основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 25 жовтня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

25 жовтня - Міжнародний день художника (International Artist Day). Історія свята почалася 2004 року, ініціатором створення події виступив відомий канадський художник Кріс Мак-Клюр. Він пише полотна у стилі романтичного реалізму. Свято започаткували, щоб підкреслити вагомий внесок художників у культурний розвиток суспільства.

Також 25 жовтня - Всесвітній день опери (World Opera Day). Цей день поєднує поціновувачів оперного мистецтва та творців. Виникло свято 2019 року. Дату обрали не випадково. Саме цього дня народилися Іоганн Штраус та Жорж Бізе. Ініціаторами створення свята виступили організації Опери Європи, Опери Америки та Опери Латинської Америки.

А ще 25 жовтня - Європейський день юристів (European Day of Lawyers). Ініціатором створення цього професійного свята стала Рада адвокатів та юридичних товариств Європи (CCBE) 2014 року. Головна його мета - поєднати зусилля членів юридичних товариств та адвокатури в плані донесення до суспільства важливої ролі юристів у захисті громадянських прав.

25 жовтня - Всесвітній день макаронів. Свято було започатковане 1995 року на Римському конгресі виробників пасти. Цей продукт - давній винахід людства. Хоча неможливо встановити точний час та дату його створення. Вважається, що макаронні вироби з'явилися тоді, як люди навчилися вирощувати і обробляти пшеницю.

Також 25 жовтня - Європейський день цивільного права (The European Day of Justice). Офіційно свято затвердили 5 червня 2003 року Комітет міністрів Ради Європи та Європейська комісія. Головна його мета - наблизити людей до розуміння і поінформованості про систему правосуддя.

А ще 25 жовтня - Міжнародний день боротьби жінок за мир. Історію цього свята пов'язують з діяльністю Міжнародної демократичної федерації жінок. Організацію створили в грудні 1945 року під час паризького Міжнародного жіночого конгресу. Рішення святкувати такий день прийняли 1980 року.

25 жовтня - День народження Національної спілки художників України. Цю творчу організацію створили 1938 року. Наразі вона об'єднує професійних художників та відомі центри художніх промислів країни.

Яке сьогодні церковне свято

25 жовтня в церковному календарі – день пам'яті мучеників Прова, Тараха і Андроника. Вони постраждали за свою віру в Христа 304 року в місті Тарса Кілікійська. Коли язичники сказали принести ідолам жертву, Тарах відповів, що може приносити її лише Єдиному Істиному Богові. Бачачи твердість святих, язичники піддали їх тортурам.

Календар важливих подій 25 жовтня:

1586 рік — шотландську королеву Марію Стюарт засуджують до смерті;

1839 рік — у Манчестері видають перший у світі залізничний розклад;

1897 рік — перший футбольний матч грають у Римській Імперії;

1921 рік — розпочинається Другий зимовий похід (Листопадовий рейд) армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника;

1929 рік — курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій падає на 90%, що викликає паніку у Нью-Йорку та інших містах світу (цей день входить в історію як "Чорна п'ятниця";

1938 рік — створюють Національну спілку художників України;

1948 рік — в Чехословацькій республіці засновують виправно-трудові табори;

1962 рік — Карибська криза: посол США в ООН на засіданні Ради безпеки демонструє фотографії радянських ракет на Кубі;

1978 рік — американський президент Рональд Рейган підписує законопроєкт про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби;

1990 рік — приймають декларацію про державний суверенітет Казахської РСР, у якому казахську національність оголошують домінуючою;

1992 рік — на референдумі ухвалюють Конституцію Литви;

2015 рік — відбуваються місцеві вибори в Україні та Вибори до Парламенту Польщі;

2018 рік — випускають культовий комікс про Бетмена, "Бетмен: Довгий Гелловін", українською мовою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва