Джо Байден видасть указ про аборти після рішення Верховного Суду США

15:15, 8 липня 2022
Президент Байден неодноразово заявляв, що він не має повноважень відновлювати конституційне право на аборт, яке було припинено Верховним Судом США, коли він скасував рішення Роу проти Уейда.
Джо Байден видасть указ про аборти після рішення Верховного Суду США
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під тиском необхідності зробити більше, щоб відреагувати на рішення Верховного Суду США про відміну рішення у справі Роу проти Уейда (що стосується конституційного права на аборт), президент Джо Байден 8 липня видасть указ, спрямований на забезпечення доступу до протизаплідних засобів та інших медичних послуг для жінок, заявили представники Білого дому. 

Як пише New York Times, подробиці про те, як виглядатиме новий указ президента, залишаються незрозумілими. В інформаційному бюлетені, опублікованому Білим домом, йдеться, що наказ приписує міністру охорони здоров'я та соціальним службам здійснити низку кроків та повідомити про це протягом 30 днів. 

Ці кроки включають прийняття заходів щодо захисту та розширення доступу до послуг з переривання вагітності, забезпечення доступу до невідкладної медичної допомоги, розширення інформаційно-просвітницької діяльності та освіти громадськості, а також допомоги у залученні приватних адвокатів для представлення інтересів пацієнтів. 

Наказ буде спрямований на захист конфіденційності пацієнтів щодо конфіденційних даних та активізацію зусиль щодо захисту фізичної безпеки пацієнтів у медичних клініках. 

Пан Байден неодноразово заявляв, що він не має повноважень відновлювати конституційне право на аборт, яке скасував суд, коли він скасував прецедент у справі Роу. За кілька годин після ухвалення рішення президент заявив, що безсилий відновити статус-кво. 

«Єдиний спосіб, яким ми можемо забезпечити право жінки на вибір і існуючий баланс, - це для Конгресу відновити захист справи Роу проти Уейда як федеральний закон, - сказав Байден. - Жодні виконавчі дії президента не можуть цього зробити». 

Але ця спроба перекласти відповідальність на Конгрес не знайшла відклику у деяких основних прихильників Байдена, які неодноразово закликали Білий дім докладати більше зусиль, щоб знайти нові способи обійти рішення суду та подальші обмеження на аборти, введені Законодавчими зборами штатів, які очолюють республіканці. 

Деякі активісти та законодавці, наприклад, закликали президента створити служби абортів на федеральній землі або на територіях корінних американців, де закони штатів, які забороняють аборти, можуть не мати сили. Білий дім відхилив ці ідеї як юридично непрацездатні та потенційно ще небезпечніші для жінок, які бажають зробити аборт. 

У четвер репортер запитав Карін Жан-П'єр, речника Білого дому, чи вивчає президент можливість того, щоб Департамент у справах ветеранів пропонував послуги з абортів. «Ми збираємося продовжувати вивчати всі можливі варіанти захисту прав жінок і доступу до репродуктивного здоров'я», - відповіла вона. 

На питання про можливий виконавчий указ, пов'язаний з абортами, пані Жан-П'єр відмовилася відповідати на запитання, заявивши, що вона не випередить президента.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді