У Нацбанку прогнозують подорожчання бензину у 2023 році

12:31, 3 серпня 2022
Експерти регулятора зазначають, що попри зниження цін на нафту моторне паливо буде дорожчати через необхідність повернення довоєнного оподаткування, тобто ставки ПДВ у 20% та акцизу.
У Нацбанку прогнозують подорожчання бензину у 2023 році
Джерело фото: biz.censor.net
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному банку прогнозують зростання цін на паливо у 2023 році через можливе повернення довоєнної системи оподаткування бензину та дизелю.

Причинами зростання вартості бензину та дизеля в інфляційному звіті НБУ називають дефіцит пального та зростання витрат на логістику у зв’язку з руйнуванням НПЗ  і логістичної інфраструктури.

Крім цього, експерти регулятора наголошують, що на вартість палива вплинули високі ціни на нафту і блокування морських портів.

«У червні 2022 року ціни на паливо були вдвічі вищими, ніж рік тому», - зазначають у Нацбанку.

Експерти регулятора очікують покращення ситуації на ринку бензину та дизелю ближче до осені та наголошують на стабілізації цін на моторне паливо.

Разом з тим в НБУ прогнозують зростання цін на пальне наступного року попри очікуване зниження цін на нафту.

«Прогнозоване поступове зниження світових цін на нафту, ймовірно, нівелюється потребою повернення системи оподаткування пального на довоєнний рівень», - зазначається в інфляційному звіті регулятора. Йдеться про стягування 20% ПДВ та акцизу (близько 200 євро за 1000 літрів).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада у березні схвалила законопроєкт, серед іншого, тимчасово запровадила нульовий акциз на бензин, а ПДВ та паливо було знижено з 20% до 7%. До обнулення акцизу його ставка було 200 євро за 1000 літрів.

Наприкінці квітня у парламенті з’явився законопроєкт, який серед іншого передбачав повернення ПДВ у 20% на бензин, однак податки на паливо вирішили не чіпати, зокрема через ризик стрибка цін на нього.  Схоже, попереду чергова спроба повернення довоєнного оподаткування палива.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області