Дисциплінарні інспектори у Вищій раді правосуддя 5 серпня так і не з'явилися

12:14, 5 серпня 2022
Коли розпочне роботу повноважний склад Вищої ради правосуддя, також невідомо.
Дисциплінарні інспектори у Вищій раді правосуддя 5 серпня так і не з'явилися
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Спеціальні дисциплінарні інспектори у складі Вищої ради правосуддя, як і передбачалося, 5 серпня 2022 року не з'явилися.

Причина — відсутність повноважного складу Ради правосуддя, що унеможливило проведення конкурсу на посади дисциплінарних інспекторів.

Як зазначили у зв'язку з цим у самій Раді правосуддя, Служба дисциплінарних інспекторів «не запрацює до формування повноважного складу ВРП» або до внесення відповідних змін до профільного законодавства, що дозволило б запустити формування Служби дисциплінарних інспекторів до того, як Рада правосуддя буде мати повноважний склад.

Нагадаємо, що створення у складі Ради правосуддя автономного підрозділу дисциплінарних інспекторів передбачено Законом 1635-IX від 14 липня 2021 року.

Зміни до закону передбачають, що розгляд дисциплінарних скарг щодо суддів неможливий без участі дисциплінарних інспекторів, які мають готувати свої висновки щодо наявності чи відсутності складу дисциплінарного проступку у діях того чи іншого судді.

Фактично, з літа 2021 року Рада правосуддя втратила можливість розглядати дисциплінарні скарги на суддів.

При цьому формування Служби дисциплінарних інспекторів зіткнулося з низкою проблем. 22 лютого 2022 року повноваження склали 10 постійних членів Ради правосуддя, які не побажали проходити перевірку Етичною радою, після чого ВРП втратила повноважний склад.

Потім з'ясувалося, що конкурс на посади дисциплінарних інспекторів провести не так просто через пред'явлені до них високі кваліфікаційні вимоги - стаж роботи у сфері права не менше 15 років (з них 8 обов'язково на посаді судді, прокурора чи адвоката) за досить невеликої як для такої посади заробітної плати (17,5 тис. гривень до сплати податків).

У Раді правосуддя тоді запропонували владі дещо спростити процес - надати голові чи в. о. голови Ради правосуддя право призначити керівника Служби дисциплінарних інспекторів, затвердити структуру, штатний розпис підрозділу, нормативні документи щодо його роботи, що дозволило б поступово запустити конкурс на посади дисциплінарних інспекторів.

Втім, реалізувати цю ініціативу так і не вдалося.

Докладніше про проблему створення Служби дисциплінарних інспекторів можна дізнатися за посиланням.

Крім того, поки що дещо туманними виглядають перспективи формування повноважного складу Ради правосуддя.

Наразі найближче до делегування своїх кандидатів до складу Ради правосуддя наблизилися Верховна Рада (голосування за заповнення двох квот парламенту очікується до кінця серпня) та З'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ (з'їзд, запланований на 19 серпня, має обрати одного члена ВРП).

При цьому З'їзд суддів, який мав відбутися у липні 2022 року, було перенесено на невизначений термін, оскільки Етична рада має перевірити на доброчесність ще 44 кандидати на посади членів Ради правосуддя за квотою з'їзду суддів. Загалом З'їзд суддів має заповнити 8 вакантних посад за своєю квотою.

Також, вочевидь, буде перенесено на більш пізніший термін заплановану на 26 серпня Всеукраїнську конференцію прокурорів, яка має обрати двох членів ВРП за своєю квотою. 14 кандидатів за квотою прокуратури поки що не почали проходити перевірку Етичною радою.

Щодо однієї вакантної квоти Президента у складі Ради правосуддя, то там конкурс поки що тільки розпочався. 

Щодо квоти адвокатури (2 представники), то там поки що справа не дійшла навіть до висування кандидатів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва