Кабмін розробив законопроект щодо виконання судових рішень державними органами

09:54, 6 серпня 2022
Пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного процесуального, Господарського процесуального кодексів у частині судового контролю за виконанням рішень судів.
Кабмін розробив законопроект щодо виконання судових рішень державними органами
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабмін на своєму засіданні 5 серпня схвалив проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення механізму судового контролю за виконанням рішень судів та процедури встановлення або зміни способу виконання судових рішень».

Даним законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України.

А саме, серед іншого, впровадити можливість суду змінити спосіб і порядок виконання судового рішення про зобов’язання державного органу, державного підприємства передати (повернути) стягувачу майно.

Проектом передбачається вдосконалення інституту судового контролю за виконанням судових рішень в адміністративних справах, боржником за якими є суб’єкт владних повноважень та впровадження в цивільному та господарському судочинстві аналогічного інституту судового контролю за виконанням судових рішень, боржниками за якими є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, державне або комунальне підприємство.

Також передбачено збільшення граничного строку розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення тощо.

Деталі законопроекту поки не повідомляються.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада ухвалила у новій редакції законопроєкт № 7317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану".

Парламентарі підтримали пропозиції Глави держави до документа, які, серед іншого, передбачають, що на час дії воєнного стану зупинятиметься у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень, боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органи військового управління, з'єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва