За перше півріччя 2022 року профінансовано 0,7% від кошторисних призначень судової влади, - РСУ

11:37, 8 серпня 2022
Судова влада вже недоотримала 533,3 млн грн фінансових ресурсів, - Рада суддів України.
За перше півріччя 2022 року профінансовано 0,7% від кошторисних призначень судової влади, - РСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України 5 серпня вчергове наголосила на тотальному недофінансуванні судів.

Так, відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» для забезпечення роботи апеляційних та місцевих судів, а також інших установ системи правосуддя на 2022 рік за бюджетною програмою було передбачено 19 032,4 млн грн, з них: за загальним фондом державного бюджету - 16 282,4 млн грн, за спеціальним фондом державного бюджету - 2 750,0 млн гривень.

У РСУ зауважили, що судова влада недоотримала 533,3 млн грн.

«У зв’язку із військовою агресією та запровадженням на території України воєнного стану значно зменшилися надходження до спеціального фонду державного бюджету. План надходжень на березень-червень складав 1000,0 млн грн, а фактично з 1 березня по 30 червня надійшло лише 466,7 млн грн. Тобто, судова влада вже недоотримала 533,3 млн грн фінансових ресурсів.

Відсутність надходжень ставить під загрозу спроможність держави забезпечити відправлення правосуддя, оскільки суди не можуть придбавати папір, марки, інші предмети, оплачувати послуги із доступу до мережі Інтернет, поштові послуги та інше, оплачувати комунальні послуги та сплачувати нарахування на заробітну плату.

Так, за спеціальним фондом на придбання марок передбачено 107 087,2 тис. гривень. За перше півріччя 2022 року профінансовано 790,1 тис. грн, що становить 0,7% від кошторисних призначень. Така тенденція зберігається за всіма направками поточних видатків. Придбання конвертів профінансовано на 0,1% від кошторису призначень, оплата послуг поштових відправлень з відбитком кліше державного знаку маркувальної машини на 5,9%, оплата інших поштових послуг на 2,7%.

Потрібно відмітити і механізм виконання Державною казначейською службою України та органами Державної казначейської служби України повноважень, пов’язаних із здійсненням казначейського обслуговування бюджетних коштів та коштів інших клієнтів в умовах воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, визначений Порядком виконання повноважень ДКСУ в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженим Постановою Кабінету Міністріввід 09.06.2021 №590. Відповідно до якого Казначейство та органи Казначейства здійснюють платежі за дорученням клієнтів, з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунка у відповідній черговості.

Так, Державною казначейською службою України відкриваються асигнування та здійснюються платежі із значною затримкою.

Постановами Уряду скорочено передбачені судам та установам системи правосуддя видатки:

від 10.03.2022 № 245 – видатки розвитку на 541,6 млн грн;

від 01.04.2022 № 401 – видатки споживання на суму 1 млрд 574,1 млн грн», - зазначено в рішенні РСУ.

У зв’язку з цим Рада суддів України вважає за необхідне вжити організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію окремих статей витрат судів при здійсненні судочинства, а також на підвищення рівня використання інструментів електронного судочинства.

Нагадаємо, ДСА збирається закупити у Viber і WhatsApp послуги з повідомлення учасників судових справ.

Адвокати будуть дублювати подані через Електронний суд об’ємні документи у паперовій формі.

Також РСУ рекомендувала судам вимагати від адвокатів та держорганів зареєструватися у ЄСІТС.

Детальніше про «суд у смартфоні 2.0» можна прочитати за посиланням.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки