Верховна Рада зробила крок до paperless-країни, — Мінцифри

09:01, 17 серпня 2022
Міністр цифрових трансформацій заявив, що парламент прийняв закон, який передбачає створення ІТ-платформи, де можна швидко завантажити, отримати і розповсюдити дані.
Верховна Рада зробила крок до paperless-країни, — Мінцифри
Джерело фото: пресслужба Мінцифри
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада 16 серпня прийняла в цілому законопроект №5886 про офіційну статистику. «За» проголосувало 255 депутатів.

Закон передбачає введення у законодавство нових видів інформації – адміністративних даних, індивідуальних даних, конфіденційних даних та їх співвідношення з публічною інформацією, персональними даними і конфіденційною інформацією відповідно.

Як зазначили, у Мінцифрі, можна буде створювати IT-платформи, де всі процеси — від завантаження даних до розповсюдження — автоматизовані та не залежать від людини.

«Це пришвидшить отримання якісних даних та заощадить бюджет й людські ресурси. Також подання паперових звітів для збору статистичних даних юридичними особами буде заборонено», - додали там.

«З 2021 року команда Мінцифри почала працювати над трансформацією Держстату. Ми розробили власне бачення виробництва статистики, де більшість процесів автоматизовані й не потребують багато часу.

Якісні дані необхідні як для держави під час прийняття рішень, так і для бізнесу. Зараз немає сучасних інструментів, які б дали змогу отримувати їх швидко й без бюрократії. Запити довго опрацьовуються, а результати подаються на різних платформах і в різних форматах. 

Сьогодні Верховна Рада прийняла законопроєкт про офіційну статистику. Це важливий крок у цифровій трансформації Держстату. 

Законопроєкт передбачає створення ІТ-платформи, де можна швидко завантажити, отримати і розповсюдити якісні дані. Уся статистика буде доступна в режимі реального часу. Що значно зекономить час і бюджет.

Також юридичні особи більше не зможуть подавати звіти для збору статистики на папері. Ще один крок у побудові paperless-країни», - зазначив міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд