Під час воєнного стану діяльність з усиновлення дітей іноземцями не здійснюється: Кабмін вніс зміни до порядку

07:30, 19 серпня 2022
Однак, якщо іноземці познайомилися та встановили контакт з дитиною за направленням Нацсоцслужби, яке було видано до введення в Україні воєнного стану, то вони можуть завершити усиновлення.
Під час воєнного стану діяльність з усиновлення дітей іноземцями не здійснюється: Кабмін вніс зміни до порядку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабмін постановою від 16 серпня 2022 р. № 907 вніс зміни до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого постановою Уряду від 8 жовтня 2008 р. № 905.

Зокрема, до Порядку введено розділ «Особливості провадження діяльності з усиновлення під час воєнного стану».

Так, під час воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення або скасування діяльність з усиновлення дітей громадянами України, які тимчасово або постійно проживають (перебувають) за межами України, та іноземцями, у тому числі взяття таких осіб на облік кандидатів в усиновлювачі, видача їм направлень для знайомства та встановлення контакту з дитиною не здійснюється, крім випадків, коли усиновлювач є родичем дитини, або вирішується питання про усиновлення дитини, яка є рідним братом/сестрою раніше усиновленої ними дитини.

У разі коли громадяни України, які тимчасово або постійно проживають (перебувають) за межами України, та іноземці познайомилися та встановили контакт з дитиною за направленням Нацсоцслужби, яке було видано до введення в Україні воєнного стану, такі кандидати в усиновлювачі можуть завершити усиновлення дитини відповідно до законодавства України.

Усиновлювачі, які під час воєнного стану тимчасово перемістилися (евакуювалися) до іншої адміністративно-територіальної одиниці України, зобов’язані повідомляти про це службі у справах дітей за місцем свого тимчасового переміщення (евакуації) для здійснення нею нагляду за умовами проживання і виховання усиновленої дитини.

Усиновлювачі, які тимчасово перемістилися (евакуювалися) за межі України, зобов’язані повідомляти про це консульській установі для забезпечення нею:

  • інформування про такі випадки Нацсоцслужби протягом трьох робочих днів після отримання відповідного повідомлення від усиновлювача;
  • здійснення нагляду за умовами проживання і виховання усиновленої дитини.

Нижче наводимо зміни.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва