Зеленський підписав закон, який надає право уряду визначати розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця

13:52, 24 серпня 2022
Згідно з законом розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період дії воєнного стану визначається Кабінетом Міністрів України.
Зеленський підписав закон, який надає право уряду визначати розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця
Фото: ukrinform.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7415 про внесення змін до статті 16-3 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги), який надає право уряду на час воєнного стану у ручному режимі визначати розмір одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця. Текст документа опубліковано на сайті газети «Голос України».

Хто має право на отримання допомоги

Підписаним Главою держави законом статтю 16-1 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" викладено у новій редакції, якою уточнено перелік осіб, що мають право на допомогу, та передбачено, що право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги в разі загибелі чи смерті військовослужбовця під час проходження ним зборів чи під час виконання ним військових обов’язків мають: батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Чинна ж до підписання закону редакція статті 16-1 передбачала, що право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста.

Виплатять стільки, скільки уряд скаже

Законом доповнено статтю 16-2  Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" новим пунктом 3 такого змісту: Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період дії воєнного стану визначається Кабінетом Міністрів України".

Чинна до підписання закону  стаття 16-2  Закону передбачає, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі: 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, - у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста, загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. Виплату отримають родичі загиблих.

Уряд же визначав порядок виплати та призначення. Тепер же у ручному режимі буде визначатися і її розмір.

При цьому змінами до статті 16-3 вказаного Закону, зокрема, передбачено, що у разі встановлення більшого ступеня втрати працездатності без установлення інвалідності у відсотках чи зміни його причинного зв’язку, що дає право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата допомоги здійснюється з урахуванням раніше виплачених сум (крім випадків поранення, травми, контузії, каліцтва, отриманих у різний період часу, за якими виплата допомоги здійснюється окремо, без урахування раніше виплачених сум).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін змінив процедуру виплати додаткових 30 тисяч військовим та силовикам під час воєнного стану. Передбачається, що військові, бійці Нацгвардії, СБУ, які не беруть участь у бойових діях, будуть отримувати до 30 тисяч гривень, а особи рядового і керівного складу Державної кримінально-виконавчої служби зможуть розраховувати на таку винагороду, якщо служать у районах бойових дій чи оточення. Порядок і умови виплати додаткової винагороди будуть визначатися керівниками відповідних міністерств та державних органів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду