Рада схвалила розширення переліку працівників ДБР, які можуть застосовувати зброю

07:59, 31 серпня 2022
Наразі у ДБР зберігати, носити та використовувати вогнепальну зброю уповноважені лише працівники спеціального підрозділу фізичного захисту.
Рада схвалила розширення переліку працівників ДБР, які можуть застосовувати зброю
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

30 серпня Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт №7552 про внесення змін до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державне бюро розслідувань», яким пропонується дозволити застосовувати зброю працівникам Держбюро розслідувань під час виконання службових обов’язків.

Законопроєктом пропонується доповнити Перехідні положення Закону про «Державне бюро розслідувань» новим пунктом такого змісту:

«Під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю під час виконання службових обов’язків у випадках, на умовах та в порядку, передбачених Законом України «Про Національну поліцію».

Перелік посад осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, яким надається право зберігати, носити та застосовувати вогнепальну зброю і спеціальні засоби, затверджує директор Державного бюро розслідувань.

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі у ДБР зберігати, носити та використовувати вогнепальну зброю на підставах і в порядку, передбачених Законом України «Про Національну поліцію», уповноважені лише працівники спеціального підрозділу фізичного захисту.

«Однак підрозділ фізичного захисту у зв’язку з обмеженою чисельністю його працівників не в змозі під час проведення всіх слідчих дій та оперативно- розшукових заходів у межах кримінальних проваджень або оперативно-розшукових справ забезпечити безпеку працівників Державного бюро розслідувань, їх захист від протиправних посягань. Тому право носити, зберігати та використовувати зброю необхідно надати й іншим особам рядового та начальницького складу Державного бюро розслідувань, які з огляду на покладені на них завдання мають потребу у забезпеченні самозахисту, захисту інших учасників кримінального провадження», - зазначають автори.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко розповів про зміни до другого читання законопроєкту про легалізацію зброї.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді