Раді пропонують виділити додаткове фінансування на закупівлю газу для проходження опалювального сезону

07:10, 15 вересня 2022
Пропонується спрямувати 95% надходжень від ренти на газ на закупівлю газу та компенсацію постачальникам у зв’язку з фіксацією цін на газ для населення.
Раді пропонують виділити додаткове фінансування на закупівлю газу для проходження опалювального сезону
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8026 про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” (щодо фінансового забезпечення видатків на закупівлю природного газу), яким пропонується передбачити додаткове фінансування закупівлі природного газу у 2022 році.

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 11 Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” новим пунктом 12, включивши до джерел наповнення спеціального фонду державного бюджету надходження від сплати 95 відсотків: рентної плати за користування надрами для видобування природного газу за звітні (податкові) періоди з серпня по листопад 2022 року усіх платників рентної плати; відстрочених грошових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування природного газу (з урахуванням процентів за користування відстроченням) за звітні періоди 2022 року суб’єктів ринку природного газу, на яких Кабінетом Міністрів України на підставі Закону України «Про ринок природного газу» покладено спеціальний обов’язок щодо продажу видобутого ним природного газу.

Передбачається, що вказані кошти будуть спрямовані на закупівлю природного газу у поточному році.

Як зазначається у пояснювальній записці, Верховна Рада ухвалила пакет законопроєктів, який передбачає замороження тарифів на газ та комунальні послуги для населення на час війни та компенсації постачальникам, які у «сукупності мають на меті забезпечити фінансовий ресурс для закупівлі природного газу у необхідних для сталого проходження осінньо-зимового періоду обсягах».

Джерелом фінансування вищезазначених видатків загальним обсягом 125,1 млрд грн визначено надходження в рамках програм допомоги Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, яка надається з метою фінансового забезпечення заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування, самі видатки здійснюються за спеціальним фондом держбюджету.

«З огляду на те, що напередодні опалювального періоду зазначені надходження надходять у очевидно недостатньому обсязі, тоді як ресурс природного газу щодня дорожчає як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках, що зумовлює необхідність визначення додаткових (альтернативних) джерел наповнення спеціального фонду державного бюджету», - додає автор.

Покриття додаткових витрат пропонується здійснити за рахунок додаткових надходжень, зокрема від ПДВ на імпортні товари у зв’язку з девальвацією гривні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає закупівлю природного газу у кредит.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду