Рада переглянула розмір допомоги по безробіттю та страховий стаж для її отримання

13:11, 22 вересня 2022
Передбачається, що безробітні зі стажем роботи до 3 років можуть розраховувати на половину середнього заробітку (наразі зі стажем до 2 років), від 6 до 12 років - 60% (наразі від 6 до 10 років).
Рада переглянула розмір допомоги по безробіттю та страховий стаж для її отримання
Фото: kh.vgorode.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №6067 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці, яким переглянула розмір виплат допомоги з безробіття та вимоги до страхового стажу для її отримання. За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів.

Згідно з документом, безробітним стаж роботи яких до 3 років, в разі підписання закону Президентом України розмір допомоги складатиме 50 відсотків середньої зарплати;

від 3 до 6 років — 55 відсотків, від 6 до 12 років — 60 відсотків, від 12 до 18 років — 65 відсотків, від 18 до 24 років — 70 відсотків; від 24 до 30 років — 75 відсотків.

У разі ж, якщо стаж роботи становить понад 30 років, безробітний може розраховувати на 80% заробітку. Водночас для особи, страховий стаж якої становить не менше 15 років і яка протягом 15 років, що передували місяцю надання статусу зареєстрованого безробітного, не отримувала допомогу по безробіттю, під час визначення розміру допомоги по безробіттю відсотки до середньої заробітної плати (доходу), збільшуються на 10 відсоткових пунктів.

При цьому допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття: перша половина строку тривалості виплати допомоги по безробіттю — 100 відсотків від визначеного розміру допомоги, а у подальшому 50%. 

При цьому на час воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів.

Безробітним, строк виплати допомоги по безробіттю яких на дату набрання чинності цим Законом перевищує 90 днів, виплата допомоги по безробіттю припиняється через 30 календарних днів з дня набрання чинності цим законом.

Наразі допомога по безробіттю виплачується теж в залежності від страхового стажу безробітного і становить у відсотках до середньої зарплати:

страховий стаж до 2 років - 50 відсотків;

від 2 до 6 років - 55 відсотків;

від 6 до 10 років - 60 відсотків;

понад 10 років - 70 відсотків.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

перші 90 календарних днів - 100 відсотків;

протягом наступних 90 календарних днів - 80 відсотків;

у подальшому - 70 відсотків.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон, яким прив’язала строк виплати допомоги по безробіттю до страхового стажу безробітного.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки