РНБО буде визначати перелік держав-терористів та спонсорів тероризму - законопроєкт

10:57, 26 вересня 2022
Пропонується встановити, що рішення про включення держави в перелік держав-терористів та перелік держав-спонсорів тероризму приймає Рада Національної безпеки і оборони України (РНБОУ) та вводиться в дію Президентом України.
РНБО буде визначати перелік держав-терористів та спонсорів тероризму - законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій «Слуга народу» та опозиції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8002 про статус держави-терориста та держави-спонсора тероризму, яким пропонується врегулювати поняття держави-терориста та визначити наслідки включення країни до переліку держав-терористів.

Законопроєктом пропонується встановити, що держава-терорист - держава, влада якої базується на систематичному порушенні прав і свобод своїх громадян та громадян інших держав на її території, їх терорі й залякуванні та на застосуванні сили проти цивільного населення інших держав всупереч міжнародному праву.

Держава-спонсор тероризму - держава, яка надає матеріальну та іншу допомогу терористичному угрупованню, яке становить загрозу національній безпеці Україні, або іншій державі- терористу.

Також встановлюються критерії включення держави до переліку держав-терористів. Серед них: військові маневри і навчання, що проводяться поблизу кордонів України (особливо зона до 30 км від смуги державного кордону) і становлять загрозу її незалежності й територіальної цілісності;

вчинення кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку створення та підтримка озброєних загонів найманців, з метою знищення суверенітету чи завдання шкоди територіальний цілісності України;

поширення інформації про Україну та інші держави з порушенням повноти, достовірності та інших принципів інформаційних відносин з метою завдання шкоди національним інтересам України.

Рішення про включення держави в перелік держав-терористів та перелік держав- спонсорів тероризму приймає Рада Національної безпеки і оборони України (РНБОУ) та вводиться в дію Президентом України.

Передбачається, що до держави, яка визнана державою-терористом, в разі підтримки законодавчої ініціативи будуть застосовуватися такі санкції:

  • розрив дипломатичних відносин;
  • невизнання легітимності влади;
  • економічні санкції;
  • підтримка правозахисних рухів всередині держави-терориста.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада у квітні ухвалила закон, який, серед іншого, передбачав визнання Росії державою-терористом.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва