Статус «всеукраїнська» для громадських організацій та форму громадської спілки скасують, а юрособам дозволять бути членами ГО

07:22, 4 жовтня 2022
Поняття «всеукраїнська громадська організація» залишиться лише для цілей певних законів.
Статус «всеукраїнська» для громадських організацій та форму громадської спілки скасують, а юрособам дозволять бути членами ГО
Фото: detector.media
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабмін в особі Мін'юсту зареєстрував законопроект 8084 про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій.

Даним проектом пропонуються зміни до низки законів включно із базовим Законом «Про громадські об’єднання».

Зокрема, планується:

  • установлення єдиної організаційно-правової форми для громадських організацій;
  • детальне врегулювання процедури проведення засідань вищого керівного органу громадської організації та документального оформлення прийнятих ним рішень;
  • запровадження можливості здійснення громадською організацією своєї діяльності на підставі модельного статуту;
  • скасування процедури набуття та підтвердження всеукраїнського статусу громадською організацією;
  • спрощення процедури проведення реєстрації громадських організацій шляхом передачі відповідних функцій від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, нотаріусів;
  • скорочення строку для проведення державної реєстрації тощо.

«Наприклад, на сьогодні на практиці відбувається неоднозначне трактування положень чинного Закону щодо наявності всеукраїнського статусу громадського об’єднання.

Відповідно до статті 19 Закону громадське об’єднання, зареєстроване в установленому законом порядку, може мати всеукраїнський статус за наявності у нього відокремлених підрозділів у більшості адміністративно-територіальних одиниць, зазначених у частині другій статті 133 Конституції України, і якщо таке громадське об’єднання підтвердило такий статус у порядку, встановленому Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

При цьому, згідно із частиною сьомою статті 10 Закону власна назва громадського об’єднання може містити інформацію про статус громадського об’єднання, зокрема, «всеукраїнське», а частина перша статті 10 Закону встановлює, що найменування громадського об’єднання визначається рішенням установчих зборів під час його утворення.

Крім того, звертаємо увагу, що наявність всеукраїнського статусу не передбачає наявність будь-яких додаткових прав для громадських об’єднань. Винятком є лише громадські організації спортивного спрямування, діяльність яких регулюється Законом України «Про фізичну культуру і спорт», у випадку яких всеукраїнський статус надає можливість отримання статусу національного, що в свою чергу надає низку переваг, зокрема, отримання з державного бюджету фінансової підтримки на розвиток відповідного виду спорту, організацію і проведення спортивних заходів та інше.

З огляду на це вважаємо за доцільне залишити поняття «всеукраїнська громадська організація» лише для цілей певних законів», - зауважили у Мін'юсті.

Скасування форми громадської спілки і дозвіл юрособам бути членами ГО

Також пропонується виключити таку організаційно-правову форму, як громадська спілка. Відповідно до частин другої та третьої статті 1 Закону громадська організація та громадська спілка є організаційно-правовими формами громадських об’єднань. Крім того, варто зауважити, що членами (учасниками) громадської організації є фізичні особи, тоді як членами (учасниками) громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.

«Вказана норма ставить в нерівні умови участь у членстві громадських організацій та громадських спілок юридичних та фізичних осіб. Отже, відсутність законодавчих норм, які б регламентували можливість членства в громадських організаціях юридичних осіб, обмежує права на об’єднання юридичних осіб», - зазначає міністр юстиції Денис Малюська.

Законопроектом також пропонується усунути дискримінаційну, на думку Мін'юсту, норму щодо заборони членства в громадських організаціях юридичних осіб.

Спрощення реєстрації

Передбачається спростити процедуру проведення державної реєстрації громадських організацій за допомогою збільшення суб’єктів реєстрації шляхом передачі відповідних повноважень від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органів місцевих рад, КМДА, районних, районних у містах Києві державних адміністрацій, нотаріусів.

Крім того, планується зменшити строк для проведення державної реєстрації громадських організацій з 3 днів до 24 годин.

Нововведенням є запровадження можливості громадських організацій діяти на підставі модельного статуту, яке відкриває для громадських організацій низку переваг та можливостей, однією з яких є відсутність необхідності звернення за правовою допомогою щодо складання установчого документа. Крім того, модельний статут неможливо підробити, його не потрібно подавати для реєстрації, не потрібно нотаріально завіряти підписи засновників на ньому тощо.

Як зазначає Мін'юст, громадське обговорення проекту проводилося у формі електронних консультацій в період з 10 по 26 червня 2021 року включно. В обговоренні взяли участь представники інститутів громадянського суспільства, зауваження та пропозиції яких частково враховано.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду