У Федерації профспілок застерегли, що закон про припинення Фонду соцстрахування призведе до нівелювання декретних та лікарняних виплат

14:34, 19 жовтня 2022
Наразі ухвалено закон, яким передбачено припинити Фонд соцстрахування: у Федерації профспілок вважають, що таким чином пропонується обмежити деякі соцвиплати та передати соцстрахування у приватні руки.
У Федерації профспілок застерегли, що закон про припинення Фонду соцстрахування призведе до нівелювання декретних та лікарняних виплат
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачено припинити Фонд соціального страхування України як юридичну особу з 1 січня 2023 року, реорганізувавши його шляхом приєднання до Пенсійного фонду України (законопроект 3663).

Таким чином, функції соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання будуть передані до Пенсійного фонду України і його територіальних органів.

Також новий закон передбачає, що джерелами формування коштів Пенсійного фонду є, зокрема, надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичне страхування у розмірах, визначених законом, крім частини страхових внесків, що спрямовується до накопичувальної системи пенсійного страхування тощо.

Заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко у коментарі для ЕП раніше застерігав, що це може призвести до нівелювання декретних та лікарняних виплат.

«Увесь обсяг сплаченого з зарплат найманих працівників та фізичних осіб-підприємців єдиного внеску розподіляється між Фондом соціального страхування України, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених Урядом пропорцій.

З Пенсійного фонду ці гроші йдуть на пенсію, а з Соцстраху на зовсім інші дуже конкретні цілі — лікарняні, декретні тощо. 

Всі роки свого існування Фонд соціального страхування був бездефіцитним. Ба, більше — його декілька разів "скубали", знижуючи частку на користь Пенсійного фонду. Який постійно дотувався з державного бюджету. 

Якщо злити ці дві структури – чорна діра Пенсійного Фонду повністю поглине Соцстрах разом із його ресурсом. І відповідно, усі гроші підуть на виплату пенсій, щоб розвантажити бюджет. Про декретні, відпускні, санаторно-курортну реабілітацію – можете забути», - підкреслює він.

Також, за його словами, прийняття цього проекту - це крок до того, що систему соцстрахування збираються передати у приватні руки.

«У січні 2020 року Третьякова заявила, що варто "планувати відсоток від заробітної плати, щоб забезпечити ризики тимчасової/постійної втрати працездатності на наступний рік… але це завдання - лише перший крок для того, щоб ми перейшли до приватного страхування і запросили після такого обліку і такої звітності до страхування ризиків тимчасової/постійної втрати працездатності приватних страховиків". 

З плином часу ідеологія незмінна – повністю передати систему соціального страхування України в приватні страхові компанії», - зазначили у ФПУ.

«Роботодавець може закуповувати своє покриття, свою відповідальність перед працівником або у держави, або в приватному секторі. Але приватний сектор дасть реальну чесну ціну такого страхування", — процитував він Галину Третьякову із засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики вже в липні 2022 року.

Нижче наводимо текст нового закону.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду