Кабмін вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної

15:27, 23 грудня 2022
Також розширено ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі.
Кабмін вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На засіданні Уряду 23 грудня внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Розширено ознаки безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі. Про це повідомив представник Уряду.

Зокрема встановлено, що у разі виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, на підставі рішення комісії регіонального рівня або рішення суду автоматично виключають з переліку ризикових його контрагентів з урахуванням встановлених умов.

Запроваджено разову автоматичну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування, що були зупинені у період з 14.10.2022 до дати набрання чинності відповідними змінами, якщо у таких податкових накладних/розрахунках коригування зазначені операції з кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що відображені у таблицях даних платника податку, за якими прийнято рішення про врахування.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів оприлюднило до обговорення проект змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

«Внести до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165, зміни, що додаються.

Встановити, що у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про врахування таблиці даних платника податку відповідно до пункту 16 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних у день набрання чинності цією постановою здійснюється автоматична реєстрація податкових накладних / розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена відповідно до пункту 1 додатка 3 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних у період з 14 жовтня  2022 р. до дати набрання чинності цією постановою, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • у таких податкових накладних / розрахунках коригування зазначені операції виключно з кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що відображені у таблицях даних платника податку, врахованих контролюючими органами;
  • щодо таких податкових накладних / розрахунків коригування платника податку комісією регіонального рівня не прийнято рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Реєстрі відповідно до наказу Міністерства фінансів від 12 грудня 2019 р. № 520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» або комісією центрального рівня не прийнято рішення про задоволення / залишення скарги без задоволення на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі;
  • наявна сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, обчислена відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Податкового кодексу України.

Ця постанова набирає чинності через 15 календарних днів після дня її опублікування», - зазначається у проекті постанови.

Нижче наводимо порівняльну таблицю змін.

 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська