Економіка України за підсумками 2022 року скоротилася на понад 30%, — Мінекономіки

11:10, 5 січня 2023
У Міністерстві економіки попередньо оцінюють падіння ВВП за підсумками 2022 року у понад 30%.
Економіка України за підсумками 2022 року скоротилася на понад 30%, — Мінекономіки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За попередньою оцінкою аналітиків Міністерства економіки  за підсумком 2022 року падіння ВВП оцінюється на рівні 30,4% [±2%] проти зростання на 3,4% у 2021 році.

Зазначається, що оцінка зроблена з використанням непрямих методів розрахунку та інструментів моделювання) з урахуванням оперативної оцінки Держстату реального ВВП за 3 квартали 2022 року (у I кварталі 2022 року зменшення порівняно з I кварталом 2021 року на 15,1%, у ІІ кварталі 2022 року – на 37,2%, у ІІІ кварталі 2022 року - на 30,8% відповідно).

«Це є об’єктивно найгіршим результатом часів незалежності, втім кращим, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40-50% падіння ВВП і глибше»,  - зазначають в економічному відомстві.

Там також додають, що у грудні падіння ВВП оцінено на рівні - 34 [±2%], що є дещо кращим, ніж оцінки за листопад (падіння ВВП на рівні 37 [±2%]) (відповідно IV квартал – падіння на рівні 35,5 [±2%]), що зумовлено певною стабілізацією ситуації з енергопостачанням після обстрілів у листопаді.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Міністр фінансів Сергій Марченко назвав економічну ситуацію в Україні стабільно напруженою.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду