ЦВК буде достроково припиняти повноваження депутатів від заборонених судом партій – законопроєкт

11:25, 16 січня 2023
Пропонується надати повноваження ЦВК за зверненням Міністерства юстиції ухвалювати рішення про припинення повноважень заборонених партій.
ЦВК буде достроково припиняти повноваження депутатів від заборонених судом партій – законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету із зовнішньої політики та парламентського співробітництва Олександр Мережко зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8345, яким пропонується аби ЦВК достроково припиняло повноважень народних депутатів заборонених політичних партій.

Законопроєктом пропонується доповнити закон «Про політичні партії» новою частиною такого змісту: «У випадку набрання законної сили рішенням суду про заборону політичної партії повноваження вищого керівного органу політичної партії(з’їзду) щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України на підставі п. 6 ч. 2 ст. 81 Конституції України(вихід депутата з фракції, за списком якого його обуло обрано) покладаються на Центральну виборчу комісію».

Передбачається, що ЦВК зобов’язана розглянути відповідне питання на підставі звернення Міністерство юстиції, яке вчиняє відповідні дії невідкладно після ухвалення судом

У свою чергу Центральна виборча комісія зобов’язана розглянути звернення Міністерства юстиції і прийняти відповідне рішення протягом п’ятнадцяти днів від дня такого звернення.

Як відомо, депутати від забороненої судом партії «Опозиційна платформа за життя» вийшли з фракції від якої їх обрали до парламенту. Отже, в разі ухвалення ініціативи, її можуть застосувати до них.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства нардепів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна. Верховна Рада на підставі відповідного указу Глави держави достроково припинила їхні повноваження.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду