Прокурор забув скерувати обвинувальний акт в суд, а потім змінив робоче місце

08:10, 20 січня 2023
У підсумку, суд закрив провадження у справі.
Прокурор забув скерувати обвинувальний акт в суд, а потім змінив робоче місце
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури притягнув до відповідальності чергового прокурора, внаслідок дій чи бездіяльності якого сплинули строки досудового розслідування.

Як зазначено у дисциплінарній справі прокурора Малинського відділу Коростенської окружної прокуратури Житомирської області Руслана З., у 2018 році прокурор здійснював процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

За результатами досудового розслідування у квітні 2018 року було затверджено обвинувальний акт.

Однак у підсумку обвинувальний акт опинився в Коростишівському районному суді Житомирської області лише у серпні 2022 року, тобто більше ніж через 4 роки після повідомлення особі про підозру та завершення строку досудового розслідування, який закінчився ще 11 червня 2018 року.

За результатами службового розслідування, було встановлено, що прокурор Руслан З. доповів керівництву про те, що зазначений обвинувальний акт не був вчасно направлений в суд, лише у липні 2022 року.

На свій захист Руслан З. повідомив, що не скерував обвинувальний акт до суду через власну неуважність, тобто фактично забув це зробити.

Згодом прокурор змінив місце роботи і забрав зазначене провадження на нове місце роботи, де воно тривалий час знаходилось серед інших документів.

Тільки у липні 2022 року Руслану З. з попереднього місця роботи зателефонували колеги і повідомили, що за результатами звірок проваджень, ними виявлена відсутність факту скерування кримінального провадження щодо несплати аліментів до суду.

Після цього прокурора Руслан З. передивився свої документи, знайшов зазначений обвинувальний акт і нарешті скерував його в суд.

Втім, у вересні 2022 року кримінальне провадження все ж було закрито судом, але у зв’язку з відмовою потерпілої від приватного обвинувачення. Потерпіла зазначила, що жодних претензій до обвинуваченого не має, і що він матеріально допомагає їй утримувати дітей.

Таким чином, проблема вирішилась далека не в самому поганому для прокурора варіанті.

Дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що Руслан З. виконував свої посадови обов’язки неналежним чином  і скерував обвинувальний акт до суду поза межами строку досудового розслідування.

У підсумку, за свої дії чи то бездіяльність Руслан З. отримав догану.

Зазначимо, що прокурорів регулярно притягають до відповідальності за скерування обвинувальних актів в суди після закінчення строків досудового розслідування. Втім, такі випадки трапляються знов.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області