Прокурор зазначив, що відправив обвинувальні акти в суд, але насправді поклав їх в сейф

15:00, 11 грудня 2022
Прокурор заявив, що в провадженні у нього було більше 600 кримінальних проваджень.
Прокурор зазначив, що відправив обвинувальні акти в суд, але насправді поклав їх в сейф
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Начальник Дубровицького відділу Сарненської окружної прокуратури Рівненської області Вадим М. був притягнутий до дисциплінарної відповідальності за недбале ставлення до своїх професійних обов’язків.

У 2019 році Вадим М. був процесуальним керівником у трьох кримінальних провадженнях.

У всіх трьох випадках прокурор вчасно затвердив обвинувальні акти, відкрив матеріали провадження підозрюваним та їх захисникам, вніс відповідні відомості у ЄРДР, однак у підсумку забув скерувати обвинувальні акти до суду.

В суд прокурор направив матеріали проваджень лише тоді, коли строк досудового розслідування  вже сплинув.

У підсумку, у 2022 році Дубровицький районний суд Рівненської області закрив всі три провадження у зв’язку з закінченням строків досудового розслідування.

У червні 2022 року відносно Вадима М. було проведено службове розслідування, під час якого були встановлені факти неналежного виконання прокурором своїх обов’язків.

На свій захист прокурор пояснив, що поклав обвинувальні акти у службовий сейф, де вони тривалий час знаходились разом з іншими справами та документами.

Це сталося, за словами Вадима М., через його надмірну завантаженість на роботі, оскільки тоді він був старшим групи прокурорів у більше ніж 600 кримінальних провадженнях, а більше ніж як у 100 провадженнях прокурор підтримував державне обвинувачення.

Крім того, Вадим М. зазначив, що виконує ще й інші повноваження.

Втім, прокурор визнав, що як процесуальний керівник у неповному обсязі здійснював контроль над своєчасним направленням обвинувальних актів в суд.

Дослідивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що в двох епізодах річний строк притягнення прокурора до відповідальності вже сплинув, однак в ще одному епізоді – ні. Справа в тому, що в одному випадку прокурор скерував до суду відповідні матеріали аж у 2021 році.

Відтак, прокурор Вадим М. був притягнутий до дисциплінарної відповідальності у виді догани.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області