Кабмін розблокував примусове виконання судових рішень в регіонах, де можуть відбуватися бойові дії

14:33, 23 січня 2023
Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка розблоковує примусове виконання судових рішень у регіонах, де можуть відбуватися бойові дії/
Кабмін розблокував примусове виконання судових рішень в регіонах, де можуть відбуватися бойові дії
Фото: КМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів вніс зміну до постанови №1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією", яка розблоковує примусове виконання судових рішень на територіях можливих бойових дій. Відповідне рішення закріплене постановою уряду №45 від 13 січня.

Вказаним документом внесено зміну до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», абзац тринадцятий якої викладено у новій редакції, якою визначено, що: «території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованими Російською Федерацією»

При цьому прирівнювання територій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, до територій, на яких ведуться бойові дії, не застосовується до зупинення вчинення виконавчих дій, заборони відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень у випадках, установлених пунктом 10-2 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження».

Оскільки у новому Наказі 309 для Києва, Харкова тощо не була визначена дата припинення можливості бойових дій, вони вважалися  такими, на яких де-юре ведуться бойові дії.

Водночас згідно з Законом «Про виконавче провадження» забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку, затвердженого ЦОВВ, а також прилеглих до неї територій.

Водночас 20 січня 2023 року Мінреінтеграції повідомило, що наказом від 13 січня 2023 року №14 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Цей наказ Мінреінтеграції був зареєстрований Міністерством юстиції України 16 січня 2023 року.

Згідно з цим наказом місто Київ виключено із переліку територій можливих бойових дій. 

Таким чином, виконання судових рішень у столиці розблоковано. Крім цього розблоковано примусове виконання судових рішень в регіонах можливих бойових дій.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Мінреітеграції затвердило перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду