У НАБУ пояснили, чи отримують їх працівники у тилу додаткову винагороду під час воєнного стану, ВІДПОВІДЬ

08:05, 14 лютого 2023
Стало відомо, чи можуть розраховувати на додаткову винагороду працівники НАБУ, які не перебувають безпосередньо у зоні ведення воєнних дій.
У НАБУ пояснили, чи отримують їх працівники у тилу додаткову винагороду під час воєнного стану, ВІДПОВІДЬ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 20 січня 2023 року Кабмін своєю постановою №43 вніс зміни до постанови КМУ від 28 лютого 2022 №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Згодом у Міноборони зазначили, що з 1 лютого відбудуться зміни, які торкнуться обмеження виплат для «військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій».

Разом з тим, у постанові від 20 січня Кабмін не торкався тих питань, про які заявили у Міноборони. З відповіді Міністерства оборони України на запит «Судово-юридичної газети» випливає, що 25 січня 2023 року було видано наказ Міноборони № 44, яким врегульовано новий порядок виплат військовослужбовцям ЗСУ (детальніше за посиланням).

Відповідні накази видали й інші органи. Зокрема відповідно до Наказу МВС від 26 січня 2023 року №38, тепер поліцейські у тилу можуть розраховувати лише на доплату не більше 10 тисяч грн за деякими виключеннями (детальніше за посиланням).

Також наказ видало і Управління державної охорони (УДО). У відповіді на запит «Судово-юридичної газети» начальник Управління Сергій Рудь відмітив, що наказом УДО України від 31.01.2023 №68 затверджено Порядок виплати додаткової винагороди військовослужбовцям УДО під час дії воєнного стану.

Вказаним Порядку встановлено, що додаткова винагорода в розмірі до 30 000 гривень виплачується на період дії воєнного стану військовослужбовцям УДО України із дня прийняття (призову) на військову службу до дня виключення зі списків особового складу УДО України у зв’язку зі звільненням з військової служби або направленням для проходження військової служби до іншого військового формування в розрахунку на місяць пропорційно часу проходження служби незалежно від того, чи перебувають вони безпосередньо в зоні ведення бойових дій.

Свою відповідь надало «Судово-юридичній газеті» і Національне антикорупційне бюро.

«Відповідно до п. 2-1 постанови Кабміну від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану» №168 керівники відповідних міністерств та державних органів визначають порядок і умови виплати додаткової винагороди, одноразової грошової винагороди, одноразової грошової допомоги, розміри виплати додаткової винагороди в розмірі до 30 тисяч грн.

У Національному бюро питання виплати додаткової винагороди працівникам врегульовано в Положенні про порядок виплати додаткової винагороди працівникам НАБУ, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, затвердженому наказом НАБУ від 08.06.2022 №214 (зі змінами).

Пунктом 1 розділу ІІ Положення визначено, що додаткова винагорода відповідним працівникам Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, за календарний період проходження служби в місячному періоді встановлюється та виплачується пропорційно кількості календарних днів запланованої участі у виконанні заходів, визначених цим Положенням, крім періодів, зазначених у пункті 1 розділу IV цього Положення.

Підставами для формування списків та занесення до них відповідних працівників Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, з метою нарахування додаткової винагороди можуть бути:

- залучення чи сприяння діяльності військовому командуванню і військовим адміністраціям у передбаченому актами Національного бюро (та міжвідомчими актами) порядку в районах воєнних дій;

- необхідність виконання обов’язків, у тому числі вчинення управлінських функцій у районах воєнних дій;

- в інших випадках, визначених цим Положенням.

Отже, працівники Управління спеціальних операції Національного бюро, які не перебувають безпосередньо у зоні ведення воєнних дій, на період дії воєнного стану не отримують додаткову винагороду в розмірі 30 000 грн пропорційно в розрахунку на місяць.

Працівники Управління спеціальних операції Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії та які виконують свої обов’язки в районах ведення (здійснення) воєнних (бойових) дій мають право на отримання додаткової винагороди відповідно до норм постанови КМУ та Положення», - зазначило у своїй відповіді НАБУ.

Хто може розраховувати на 70 тисяч грн

Отже, обрахунок додаткової винагороди працівникам НАБУ, які підпадають під визначені Положенням критерії, здійснюється шляхом ділення місячного розміру додаткової винагороди 30000 грн на кількість календарних днів у місячному періоді дії воєнного стану та множення на кількість днів проходження служби у цей період за винятком періодів, зазначених у пункті 1 розділу IV цього Положення.

Разом з тим, у самому Положенні про порядок виплати додаткової винагороди працівникам НАБУ (розділ ІІІ) передбачено, що працівники НАБУ можуть отримати також додатково 70 тисяч грн.

Так, збільшена додаткова винагорода (до 70000 грн додатково до додаткової винагороди) установлюється та виплачується за фактичний час, коли були задіяні відповідні працівники Національного бюро до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, та які:

- брали чи беруть активну участь у воєнних діях;

- забезпечували чи забезпечують активно здійснення інших заходів з національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо у районах воєнних дій;

- в інших випадках, визначених цим Положенням.

Загалом далі - дії (заходи).

Збільшена додаткова винагорода виплачується пропорційно часу участі в діях (заходах) у місячному періоді здійснення дій (заходів) під час дії воєнного стану, що обраховується за час фактичної участі в діях (заходах).

Перелік дій (заходів) з національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії, до забезпечення яких можуть задіюватися відповідні працівники Національного бюро, визначений у додатку 2 до цього Положення (наводимо в кінці матеріалу).

За рішенням Директора Національного бюро, або особи, яка виконує його повноваження, Першого заступника чи заступника Директора Національного бюро, керівника самостійного структурного підрозділу розмір коригувального коефіцієнта, що визначено додатком 2, може бути зменшено залежно від ступеня складності завдань, що виконувались.

Обрахунок персонального розміру збільшеної додаткової винагороди кожного з відповідних працівників Національного бюро, якого задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, проводиться шляхом ділення місячного розміру збільшеної додаткової винагороди (з урахуванням пункту 3 розділу I) на кількість календарних днів у місячному періоді дії воєнного стану та множення на кількість днів безпосередньої участі у воєнних діях і на коригувальний коефіцієнт. У разі несення працівником Національного бюро служби протягом доби, розрахунок добового часу зараховується як два календарних дні, в якому доба почалася та закінчилася. Розміри коригувальних коефіцієнтів до розрахунку включаються згідно з додатком 2 до цього Положення.

Час безпосередньої активної участі у воєнних діях може бути включений лише у разі здійснення дій (заходів) у районах воєнних дій.

Підтвердженням здійснення дій (заходів) є список відповідних працівників Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії з обрахованим у зазначений спосіб розміром винагороди, що пропонується до виплати (додаток 3), який надалі є додатком до наказу.

Розмір збільшеної додаткової винагороди не може бути більшим ніж 70 тисяч гривень у розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Збільшена додаткова винагорода не може виплачуватися без нарахування та виплати додаткової винагороди.

Додаткова винагорода не встановлюється відповідним працівникам Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії за період:

обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або цілодобового домашнього арешту;

перебування у відпустках;

відсторонення від виконання службових обов'язків (посади);

після закінчення терміну службового відрядження відповідно до наказів, якщо відповідний працівник Національного бюро, якого задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, не повернувся до постійного місця несення служби;

перебування у службовому відрядженні за кордоном;

відсутності за місцем знаходження органу (підрозділу) з незаконних причин;

зафіксованої відмови від виконання службових обов'язків відповідними працівниками Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії.

Відповідним працівникам Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, які зникли безвісти, винагорода нараховується та виплачується за рішенням Директора Національного бюро або особи, яка виконує його повноваження, враховуючи зазначені умови, до останнього дня несення служби перед зникненням. Умови виплати додаткової винагороди за період після встановлення їх зникнення будуть визначатися за окремим рішенням Директора Національного бюро або особи, яка виконує його повноваження, після з'ясування обставин зникнення.

Одноразова грошова допомога сім'ям загиблих працівників Національного бюро

Сім'ям загиблих працівників Національного бюро, яких задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Особи, які мають право на отримання зазначеної одноразової грошової допомоги, можуть реалізувати це право з дня його виникнення. Днем виникнення такого права є дата загибелі працівника Національного бюро, якого задіяно до заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, в період дії воєнного стану, що зазначена у свідоцтві про смерть.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси