Рада денонсувала договір з РФ про співробітництво у використанні Азовського моря

15:03, 24 лютого 2023
Депутати дали добро на припинення для України дії договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.
Рада денонсувала договір з РФ про співробітництво у використанні Азовського моря
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №0182 про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, яким передбачається припинення дії зазначеної угоди для України. За відповідне рішення проголосували 303 народних депутати. 

Як зазначається у пояснювальній записці, укладаючи договір Україна та Росія керувалися «відносинами дружби і співробітництва між народами України і Росії, братерськими зв'язками між ними, що склалися історично, а також положеннями Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року». При цьому наголошується, що Верховна Рада вже припинила дію «Великого договору».

«Відтак відносини між Україною та РФ навіть формально не є дружніми», - зазначається у записці.

Крім цього, за словами авторів, договір обмежує судноплавство торговельних суден під прапорами третіх держав, оскільки стаття 2 угоди визначає, що торгівельні суда під прапорами третіх держав можуть заходити в Азовське море та прямувати Керченською протокою, якщо вони прямують з візитом чи діловим заходженням до порту однієї із Сторін на її запрошення або дозвіл, погоджений з іншою Стороною.  Також угода обмежує судноплавство військових кораблів у Керченській протоці та в цілому «не відповідає інтересам України».

Автори також нагадують заяву Верховної Ради стосовно захоплення РФ морських портів у Криму.

«Враховуючи викладене вище, необхідність денонсації Договору між Україною та російською федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки є очевидною», - зазначається у записці.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Україна вийшла з 7 міжнародних угод, які укладено в рамках СНД.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду