У Раді хочуть ув’язнювати на 12 років депутатів, міністрів, суддів за життя не за доходами

08:00, 26 лютого 2023
Депутати зареєстрували законопроєкт, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
У Раді хочуть ув’язнювати на 12 років депутатів, міністрів, суддів за життя не за доходами
Фото: Верховна Рада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій монобільшості та опозиції сред яких представник фракції «Слуга народу» Іван Калаур та його колега з фракції «Європейська солідарність» Степан Кубів зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9029 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за корупційні злочини, вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність для депутатів, міністрів, суддів за незаконне збагачення на час воєнного стану .

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 368-5 Кримінального кодексу(незаконне збагачення) та встановити, що: набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави(депутати, міністри, судді, прем’єр-міністр, голова СБУ та ін) або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи під час воєнного або надзвичайного стану карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна або без такої.

Для порівняння чинна редакція статті 368-5 Кримінального кодексу передбачає, що за життя не за доходами, депутати, міністри, судді, прем’єр-міністр, голова СБУ та інші особи уповноважені на виконання функцій держави можуть бути позбавлені волі на строк до 10 років.

Також передбачається посилення кримінальної відповідальності за нецільове використання бюджетних коштів. Змінами до статті 210 Кримінального кодексу передбачено, що нецільове використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років(зараз від 2 до 5).

На думку авторів ухвалення законопроєкту сприятиме підвищенню ефективності боротьби з корупцією та запобіганню вчиненню нових кримінальних правопорушень цього виду загалом та в умовах воєнного та надзвичайного стану, зокрема.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», ДБР розпочало кримінальне провадження проти в.о. голови головного управління Державної податкової служби у місті Києві Оксани Датій, яку підозрюють у незаконному збагаченні.  

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду