Правосуддя по-домашньому: Мін’юст пропонує дозволити суддям розглядати справи з дому

09:30, 19 березня 2023
Нарадчою кімнатою судді зможе служити його власна кухня.
Правосуддя по-домашньому: Мін’юст пропонує дозволити суддям розглядати справи з дому
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Судді зможуть розглядати справи у будь-якому місці, зокрема, і вдома на кухні. Відповідні зміни до процесуальних кодексів передбачає законопроект 9090 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо цифровізації судочинства, розроблений Мінюстом та зареєстрований у Верховній Раді 10 березня 2023 року.

Як зазначає Мінюст, чинне правове регулювання не передбачає можливості судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (зали засідань), у тому числі й суддею, з використанням власних технічних засобів. Але в умовах воєнного часу актуальність використання дистанційного судового розгляду справ значно зросла з огляду на необхідність забезпечення безпеки суддів, працівників судів і учасників судового провадження та зменшення суддівського навантаження.

Зокрема, змінами до Кодексу адміністративного судочинства (а за КАСУ слухаються спори громадян з державою, суб’єктами владних повноважень) передбачається, що в умовах воєнного стану, в разі виникнення обставин, які зумовлюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці судді, учасників судового процесу, судові засідання можуть проводитися в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Про проведення такого засідання суд постановляє ухвалу, яка не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання надсилається учасникам судового процесу.

Суддя бере участь у такому засіданні в межах підконтрольних територій України за допомогою електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та власних технічних засобів (ноутбуку, планшету тощо) або у приміщенні іншого суду – за допомогою технічних засобів цього суду.

Суддя може брати участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, якщо справа розглядається суддею одноособово.

Секретар судового засідання бере участь у такому засіданні за допомогою електронного кабінету та власних технічних засобів або у приміщенні іншого суду.

Свідок, перекладач, спеціаліст можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, за умови наявності електронного кабінету та власних технічних засобів.

Підтвердження особи учасника судового процесу здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, у порядку, визначеному Законом «Про Єдиний державний демографічний реєстр» або Державною судовою адміністрацією.

Використовувані судом та учасниками судового процесу технічні засоби і технології повинні забезпечувати належну якість зображення та звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового процесу, а також інформаційну безпеку.

За порушення порядку під час судового засідання – видалення з відеоконференції

До учасників судового процесу та інших осіб, присутніх у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, за порушення порядку під час судового засідання або невиконання ними розпоряджень судді (головуючого судді) застосовується попередження, а в разі повторного вчинення таких дій – видалення з відеоконференції.

Вставати, коли суд іде, не треба

Відповідно до чинних норм процесуальних кодексів особи, присутні в залі судового засідання, повинні встати, коли входить і виходить суд. Рішення суду особи, присутні в залі, заслуховують стоячи.

Разом з тим, у засіданні по відеоконференцзв’язку ця норма не є обов’язковою.

Відступ від вимог, встановлених частиною першою цієї статті, допускається з дозволу головуючого, а також у випадку участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зазначається у змінах.

Учасники судового процесу, а також інші особи, присутні у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зобов’язані беззаперечно виконувати розпорядження головуючого, додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку та утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Учасники справи передають документи та інші матеріали головуючому через судового розпорядника, а у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду — в електронній формі за допомогою електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Свідки у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду видаляються з відеоконференції без можливості ознайомлення з ходом судового засідання.

Свідки, які ще не дали показань, не можуть одночасно брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції під час судового розгляду. Судовий розпорядник вживає заходів, щоб свідки, яких допитали, не спілкувалися з тими, яких суд не допитав.

Допитаний свідок залишається у судовому засіданні в режимі відеоконференції до закінчення розгляду справи. Суд може дозволити такому свідку залишити відеоконференцію поза межами приміщення суду до закінчення розгляду справи за згодою сторін.

Вихід суду для ухвалення рішення

Після судових дебатів суд у випадку судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду – припиняє участь у режимі відеоконференції для ухвалення рішення у справі, оголосивши орієнтовний час його проголошення.

Протокол може бути від руки

При цьому, цей же законопроект Мінюсту передбачає повернення до ведення рукописних протоколів. Так, передбачено, що у разі об’єктивної неможливості здійснення фіксування судового засідання технічними засобами у залі судового засідання хід судового засідання фіксується секретарем судового засідання письмово у протоколі судового засідання, в якому відображаються істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

Технічний запис судового засідання може здійснюватися суддею самостійно шляхом використання власних технічних засобів. У такому випадку суддя за власною ініціативою ухвалює рішення про здійснення фіксування судового засідання за допомогою власних технічних засобів.

У разі коли учасник судового провадження заперечує проти здійснення суддею фіксації судового засідання за допомогою власних технічних засобів, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

Власні технічні засоби повинні відповідати вимогам Положення про ЄСІТС та забезпечувати належну якість зображення і звуку.

Забезпечення відповідності власних технічних засобів вимогам Положення покладається на суддю.

Суддя з використанням власного електронного підпису вносить цей технічний запис до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи невідкладно, але не пізніше наступного дня після судового засідання.

У випадку ухвалення рішення у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду судові рішення приймаються, складаються і підписуються суддею, який розглянув справу, з використанням електронного підпису без складення їх у паперовій формі в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Суд вручає судові рішення і видає виконавчі документи в паперовій або електронній формі.

Оформлення і видача виконавчих документів здійснюється в паперовій або електронній формі судом, який ухвалив відповідне рішення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді