ВАКС продовжив строк тримання під вартою екснардепа Максима Микитася

12:54, 31 березня 2023
Суд залишив ще на 2 місяці під вартою Микитася та дозволив йому вийти з СІЗО після внесення застави у 80 мільйонів гривень.
ВАКС продовжив строк тримання під вартою екснардепа Максима Микитася
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд продовжив на 2 місяці тримання під вартою народному депутату VIII скликання забудовнику Максиму Микитасю з альтернативою внесення застави у 80 мільйонів гривень. Відповідне рішення було оголошене на засіданні суду 31 березня.

«Клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою задовольнити частково. Продовжити обвинуваченом Микитасю Максиму Вікторовичу строк тримання під вартою на 60 діб. Визначити розмір застави у 80 мільйонів гривень», - оголосив рішення головуючий суддя Володимир Воронько.

В разі внесення застави, Микитась зобов’язаний носити електронний засіб контролю, повідомляти слідчого, суд про зміну місця проживання та місця роботи, а також утримуватися від спілкування зі свідками

Перед цим прокурор звернувся до суду з клопотанням про продовження строку запобіжного заходу Микитасю у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави, оскільки строк тримання під вартою завершується на початку квітня, а «до цього часу хтось може захворіти».

«На моє переконання чим ближче до результату розгляду справи у суді першої інстанції тим ризики(ухилення Микитася від суду) більші. Вважаємо, що на теперішній час зберігається ризик переховування від органу досудового розслідування та суду, оскільки пан Микитась має достані статки для цього. Залишається ризик впливу Микитася на свідків…Він може також впливати іншим чином, оскільки має знайомства серед народних депутатів. Також він неоднаразово перетинав кордон», - аргументував необхідність запобіжного заходу прокурор.

Він додав, що Микитась вже порушив запобіжний захід в рамках іншого кримінального провадження.

Говорячи про розмір застави, прокурор зазначив, що забудовник може її сплатити

У свою чергу захисники ексдепутата звернули увагу, що Микитась здав на зберігання закордонний паспорт, що підтвердив прокурор. На їхню думку розмір застави є неспівмірним. На запитання судді-учасника колегії Віри Михайленко, який запобіжний захід потрібно обрати, адвокати зазначили, що цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю буде достатньо.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 18 жовтня пресслужба НАБУ повідомила, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили колишнього народного депутата та ексголови державної компанії "УкрБуд" Максима Микитася, який вже є фігурантом низки розслідувань, у спробі підкупу за 22 мільйони євро мера Дніпра Бориса Філатова.

За словами Філатова, Микитась схиляв його до ухвалення рішень в його інтересах. Зокрема, передачі підконтрольній Микитасю будівельній компанії підряду по будівництву метрополітену. "Як я зрозумів, у разі мого сприяння Микитасю, він пропонує надати мені винагороду", — розповів Філатов.

Вищий антикорупційний суд 20 жовтня, обрав запобіжний захід екснардепу та ексголові державної компанії "УкрБуд" Максиму Микитасю, якого підозрюють у спробі підкупу мера Дніпра.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська