Кабмін схвалив припинення дії угоди про заборону націоналізувати інвестиції з РФ

11:07, 19 квітня 2023
Урядовці схвалили законопроєкт, яким передбачається припинення дії угоди про захист інвестицій з РФ.
Кабмін схвалив припинення дії угоди про заборону націоналізувати інвестиції з РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді припинити дію угоди про захист інвестицій з РФ. Відповідний законопроєкт було ухвалено на засіданні уряду і буде подано до Верховної Ради

Міжурядова угода про заохочення та взаємний захист інвестицій була підписана в листопаді 1998 року та ратифікована Верховною Радою України в грудні 1999 року. Угода містить, зокрема, пункти, згідно з якими інвестиції інвесторів договірних сторін здійснені на території іншої сторони, не будуть експропрійовані, націоналізовані або піддані мірам, рівним по наслідках експропріації. В разі націоналізації і т.ін. інвестицій в суспільних інтересах передбачається сплата інвесторам «швидкої, адекватної й ефективної компенсації».  Розмір компенсації повинен відповідати ринковій вартості інвестицій

Угода також передбачає безперешкодний переказ за кордон платежів у зв'язку з інвестиціями. У разі втрат інвесторів через війну договірна сторона зобов’язується надати їм режим не менш сприятливий, ніж той, що надає інвесторам будь-якої третьої держави.

Спори між сторонами угоди мають вирішуватися шляхом переговорів або у судах держав- учасниць, або Стокгольмському арбітражі.

Дію угоди пропонується припинити у зв’язку з «докорінною зміною обставин».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», профільний парламентський комітет рекомендував депутатам схвалити законопроєкт, яким пропонується встановити заборону на призначення керівниками державних підприємств громадян РФ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду