Керівники НАБУ та САП дають брифінг щодо викриття корупції у Верховному Суді, текстова трансляція

12:28, 16 травня 2023
Текстова трансляція брифінгу керівників НАБУ і САП щодо викритої схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.
Керівники НАБУ та САП дають брифінг щодо викриття корупції у Верховному Суді, текстова трансляція
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

16 травня відбувається брифінг керівників НАБУ і САП щодо викритої, як зазначає НАБУ, схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

Як зазначала ввечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура, «САП та НАБУ викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду».

Зі свого боку, у Верховному Суді повідомили, що «у зв’язку з подіями, що відбуваються навколо Голови ВС Всеволода Князєва, 16 травня 2023 року відбудеться позачергове засідання Пленуму Верховного Суду».


12:55 Як повідомив прокурор, начальник відділу САП Олександр Омельченко, наразі дії кваліфікуються за частиною 4 статті 368 і частиною 4 статті 369 КК. Отримання неправомірної вигоди і пропозиція, обіцянка отримати неправомірну вигоду. Санкція передбачає від 8 років позбавлення волі.


12:51 На питання, скільки осіб отримало підозру в цій справі, прокурор відповів, що «станом на даний час, дві особи затримано за вчинення вказаного кримінального правопорушення». Буде звернення до ВРП щодо забезпечення заходів кримінального провадження.

«На даний час затримано голову Верховного Суду і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб щодо причетності», додав він.
На даний час підозру ще не вручили. Бо слідчі дії ще тривають. «Проводяться слідчі дії з суддями та посередниками. Тому на даний час про підозру ще не повідомлено, але дві особи затримано», - підкреслив Семен Кривонос.


12:45 За словами правоохоронців, «фігуранти застосовували засоби конспірації – моделювали на офісі з надання юридичних послуг свою поведінку у разі викриття правоохоронцями». Також мало місце використання банківських скриньок.


12:43 За словами Олександра Клименка, «вони намагалися вирішувати багато питань. Задокументовані факти, що і в майбутньому вони планували впливати на багато процесів в судовій системі.

Тому це колосальний результат».


12:40 Керівник САП Олександр Клименко підкреслив, що «це угрупування, так званий «бек-офіс», який був пов’язаний з діяльністю Верховного Суду і про його існування детективи НАБУ отримали інформацію ще з початку року».

«Цим офісом фактично прикривалося надання легальних юридичних послуг. Тобто, це певне адвокатське об’єднання, яке виступало посередниками між керівництвом суду та тими особами, які намагалися за неправомірну вигоду вирішити свої питання у суді. Це стосувалося не лише Верховного Суду, а й  більшості судів на території України. Цим всім фактам буде надана оцінка», - сказав Клименко.

На даний час, за його словами, ще тривають слідчі дії, які почалися вчора ввечері. Тому про підведення підсумків буде повідомлено додатково.


12:38 Отже, за словами Семена Кривоноса, були спроби також «здійснити вплив на дуже важливий процес – обрання членів ВККС».


12:25 Директор НАБУ Семен Кривонос назвав це «найбільшим викриттям за всю історію». Також він зазначив, що ця справа демонструє те, чим далі буде займатися НАБУ. 

«Нами було отримана інформація про діяльність суддів із залученням керівництва суду.

Нами було вирішено здійснити виконання оперативного спеціального завдання детективом під прикриттям.

Нами було зафіксовано низку контактів власника фінансової групи «Фінанси та кредит» з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності. Вони домовилися про передачу неправомірної вигоди на користь високопосадовців суду для ухвалення потрібного рішення для цього підприємця.

Вже за кілька днів після встановлення контактів, 15 березня мало відбутися засідання. І внаслідок попередньої домовленості це засідання було перенесене на іншу дату.

Почалося акумулювання коштів від бізнесмена до адвоката, і уже 19 квітня Верховним Судом було ухвалене рішення. І вже після цього адвокат – учасник цього злочинного угрупування отримав від керівництва Верховного Суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників злочинного угрупування – суддів.

3 травня була отримана перша частина цієї вигоди», - зазначив Кривонос.

За його словами, 15 травня була передана друга частина коштів. «Фактично на гарячому був зафіксовано керівництво Верховного Суду.

«За результатами проведення невідкладних слідчих дій у місці проживання фігурантів, на робочих місцях, було вилучено значну суму коштів, вилучено докази, які підтверджують діяльність цієї злочинної організації.

І дуже важливо, що члени цього злочинного угрупування намагалися здійснити вплив на дуже важливий процес – обрання членів ВККС. Сподіваюсь, що обрання членів ВККС буде відбуватися прозоро. Але така інформація була нами отримана, що ці спроби вплинути на цей процес були», - заявив Семен Кривонос.


Автор: Наталя Маченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси