Затримано дві особи, але підозри з приводу корупції у Верховному Суді ще не вручено, - директор НАБУ Семен Кривонос

13:29, 16 травня 2023
«Фактично на гарячому було зафіксовано керівництво Верховного Суду», - підкреслив очільник НАБУ Семен Кривонос.
Затримано дві особи, але підозри з приводу корупції у Верховному Суді ще не вручено, - директор НАБУ Семен Кривонос
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

16 травня під час брифінгу стосовно викриття корупції у Верховному Суді директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос повідомив, що затримано дві особи, але підозру ще нікому не вручили, оскільки тривають слідчі дії.

«Проводяться слідчі дії з суддями та посередниками. Тому на даний час про підозру ще не повідомлено, але дві особи затримано», - підкреслив Семен Кривонос.

«На даний час затримано голову Верховного Суду і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб щодо причетності», додав прокурор начальник відділу САП Олександр Омельченко

За словами Олександра Омельченка, наразі дії кваліфікуються за частиною 4 статті 368 і частиною 4 статті 369 КК (отримання неправомірної вигоди і пропозиція, обіцянка отримати неправомірну вигоду). Санкція передбачає від 8 років позбавлення волі.

Спікери додали, що буде звернення до ВРП щодо забезпечення заходів кримінального провадження.

Також Семен Кривонос виклав історію документування.

«Нами було отримана інформація про діяльність злочинного угрупування, з залученням посередників, суддів, із залученням керівництва суддівської гілки влади.

Нами було вирішено здійснити виконання оперативного спеціального завдання детективом під прикриттям.

Було зафіксовано низку контактів власника фінансової групи «Фінанси та кредит» з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності. Вони домовилися про передачу неправомірної вигоди на користь високопосадовців суду для ухвалення потрібного рішення для цього підприємця.

Вже за кілька днів після встановлення контактів, 15 березня, мало відбутися засідання по даній справі. І внаслідок попередньої домовленості це засідання було перенесене на іншу дату для досягнення домовленості.

Почалося акумулювання коштів від бізнесмена до адвоката, і уже 19 квітня Верховним Судом було ухвалене рішення. І вже після цього, на початку травня, адвокат – учасник цього злочинного угрупування отримав від керівництва Верховного Суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників злочинного угрупування – суддів», - зазначив Кривонос.

За його словами, 3 травня була отримана перша частина цієї вигоди, а 15 травня була передана друга частина коштів. «Фактично на гарячому був зафіксовано керівництво Верховного Суду», - підкреслив Семен Кривонос.

«За результатами проведення невідкладних слідчих дій у місці проживання фігурантів, на робочих місцях, було вилучено значну суму коштів, здобуто докази, які підтверджують діяльність цієї злочинної організації», - заявив Семен Кривонос.

Керівник САП Олександр Клименко підкреслив, що «це угрупування, так званий «бек-офіс», який був пов’язаний з діяльністю Верховного Суду і про його існування детективи НАБУ отримали інформацію ще з початку року».

«Цим офісом фактично прикривалося надання легальних юридичних послуг. Тобто, це певне адвокатське об’єднання, яке виступало посередниками між керівництвом суду та тими особами, які намагалися за неправомірну вигоду вирішити свої питання у суді. Це стосувалося не лише Верховного Суду, а й  більшості судів на території України. Цим всім фактам буде надана оцінка», - сказав Клименко.

За словами Олександра Клименка, «вони намагалися вирішувати багато питань. Задокументовані факти, що і в майбутньому вони планували впливати на багато процесів в судовій системі.

Тому це колосальний результат».

Текстову трансляцію брифінгу можна прочитати за посиланням.

О 14-00 почнеться терміновий Пленум Верховного Суду з цього питання. Відеотрансляцію буде вести «Судово-юридична газета».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва