ВАКС вирішить, який запобіжний захід застосувати до екс-голови Верховного Суду, онлайн-трансляція

16:15, 18 травня 2023
Вищий антикорупційний суд розглядає питання щодо запобіжного заходу до екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва.
ВАКС вирішить, який запобіжний захід застосувати до екс-голови Верховного Суду, онлайн-трансляція
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд 18 травня почне розгляд клопотання прокурора САП щодо застосування запобіжного заходу до колишнього голови Верховного Суду. Засідання відбудеться о 16:00 за адресою: Київ, проспект Берестейський, 41, зал судових засідань № 5.

Питання щодо трансляції судового засідання на YouTube каналі Вищого антикорупційного суду буде вирішено безпосередньо під час засідання з урахуванням думки сторін.

Нагадаємо, що кілька годин назад Вища рада правосуддя погодила утримання екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва під вартою. З деталями можна ознайомитися за посиланням.

Прокурор САП розповів, що «мічені» долари були під час обшуків знайдені у трьох суддів БП ВС.

Крім того, ми писали, що на думку адвоката Князєва нотаріус Горбуров був залучений НАБУ як агент і спровокував злочин.

Також вчора ми писали, що детективи НАБУ не змогли знайти велику частку з «мічених» купюр під час обшуків у голови і суддів Верховного Суду.

«Судово-юридична газета» веде текстову трансляцію питання обрання запобіжного заходу Всеволоду Князєву.


23:15 Рішення слідчого судді - арешт строком на 60 діб з визначенням застави у розмірі 107 млн 360 тис. гривень.


21:55 Залишається дочекатись рішення слідчого судді.


21:53 Ексголова ВС також попросив не обирати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.


21:52 Адвокати зазначили, що домашнього арешту для ексголови цілком вистачить, а виїхати з країни він не зможе через відсутність закордонних паспортів.


21:50 Також прокурори повідомили, що під час закритої частини засідання ексголова ВС зазначив, шо "його життя та кар'єра зруйновані".


21:48 Прокурори наполягають на триманні ексголови ВС під вартою.


21:44 Прокурори звернули увагу, що ексголова ВС під час перемовин із членами злочинної групи казав про те, що рішення ВП ВС у "справі Жеваго" цілком законне. Однак, вже в суді ексголова ВС чомусь зазначив, що не підтримував рішення ВП ВС і навіть заявив про наявність у нього окремої думку. "Чи не є це приховуванням наміру", - зазначив прокурор САП.


21:43 Розпочались судові дебати.


21:41 Адвокати зазначили, що у них протягом двох діб фактично не було можливості нормально спілкуватися з клієнтом, тобто ексголовою ВС. Фактично, їм вдавалося поспілкуватися лише у перервах між слідчими діями, засіданнями ВРП та ВАКС.


21:35 Ексголова ВС повідомив, що у нього немає коштів для сплати величезної застави у розмірі 150 млн гривень. Він попросив суд обрати йому більш м'який запобіжний захід.


21:34 Засідання ВАКС відновлено після перерви. Адвокати попросили слідчого суддю призначити ексголові ВС запобіжний захід або у вигляді домашнього арешту, або особистого зобов'язання.


20:12 Судове засідання тимчасово перейшло в закритий режим, оскільки будуть досліджуватися питання стану здоров'я ексголови ВС.


20:11 Адвокати також повідомили про те, що "оптимальним" для ексголови ВС був би запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.


20:10 Адвокати повідомили, що у ексголови немає зв'язків, які б допомогли йому ухилятись від слідства.

Навіть члени ВРП, які сьогодні надали згоду на утримання ексголови ВС під вартою, зазначили лише про службові стосунки з ексголовою ВРП.


19:42 Захист зазначив, що Велика Палата ВС ухвалює рішення колегіально, відтак ексголова ВС просто не міг "домовитись" з усіма 18 суддями ВП ВС станом на березень-квітень 2023 року.


19:38 Захист зазначив, що наявність окремої думки ексголови ВС підтверджується протоколом засідання по "справі Жеваго".

Фізично оформити окрему думку ексголова ВС не встиг.


19:36 На думку захисту ексголови ВС, Кирил Горбуров та "Олександр Кравченко" - це одна й там сама людина, оскільки ексголова ВС зустрічався тільки з К. Горбуровим.


19:33 Адвокат Князєва Іван Староста зазначив стосовно процесуального статусу Горбурова-Кравченка наступне:

«З усіх матеріалів вбачається, що цей Кравченко якраз і є Горбуров. Тобто, в одній частині повідомлення про підозру його відносять до члена злочинної групи. А з іншого боку, це особа, яка співпрацює зі слідством, особа, яка фактично нібито передавала пану Князєву нібито – неправомірну вигоду. Очевидно, що така конструкція не відповідає створенню злочинної групи».


19:32 Адвокати ексголови ВС наполягають, що "організована злочинна група" на чолі з ексголовою ВС є вигадкою слідства.

"Про підозру повідомлено тільки судді та адвокату Олегу Горецькому. Кирилу Горбурову про підозру повідомлено не було. Відтак, немає третьої особи для кваліфікації організованої злочиної групи" ,- зазначив представник захисту.


19:25 За словами адвокатів, неможливо кваліфікувати злочин як такий, що вчинено організованою групою, адже про підозру повідомлено лише самому Князєву та адвокату Горецькому. Стосовно інших осіб – немає жодних даних.


19:24 Тим часом, у паралельному процесі слідчий суддя ВАКС арештував адвоката Олега Горецького на 60 днів з альтернативою внесення застави у 80 мільйонів гривень.


19:20 Адвокати заявили про те, що підозра ексголові ВС, є необгрунтованою, а доказів його провини недостатньо.

На думку захисту, прокурори свої підозри будують на оціночних судженнях.

18:49 Прокуратура оголосила про розмір застави для ексголови ВС - мова йде про заставу більше 150 млн гривень.


18:34 Прокуратура уточнила, що всього для суддів ВП ВС готувалося 13 пакетів з доларами (всього в ВП ВС на час подій було 18 суддів).

З травня зазначені пакети були сформовані.

Відтак, ймовірно, гроші мали бути передані саме 13 суддям ВП ВС.

Про наявність окремої думки по "справі Жеваго", реально заявив лише один суддя ВП ВС.

Про наявність окремої думки на знак незгоди з рішенням ВП ВС у ексголови ВП ВС відомо тільки з його слів.


18:30 Представник САП зазначив, що одним з основних ризиків є те, шо оскільки під час обшуків у екс-голови не виявлено близько $1 млн "мічених" купюр, то якщо ексголова буде на свободі, то зазначені гроші будуть ним знищені.


18:19 Також, ексголова ВС повідомив, що з 2022 року на потреби ЗСУ він перерахував більше 2,6 млн гривень.


18:16 Ексголова ВС також зазначив, що чимала кількість виявлених в нього коштів, це був дохід від продажу двох квартир.


18:13 Виникла плутанина з підрахунком доходів ексголови ВС з 2017 року. За даними слідства, з 2017 року екс-голова ВС та його дружина, заробили щонайменше 32 млн гривень.

Ексголова ВС зазначив, що це завищена цифра - реальна ж складає близько 18 млн гривень.


18:09 Захист ексголови заперечив претензії, зазначивши, що в заявах САП багато припущень.

"Наприклад, засідання ВП ВС по справі, пов'язаної з Жеваго, 15 березня 2023 року було відкладено не через дії підозрюваних, а через неявку учасників справи",- повідомили адвокати.


18:05 За даними слідства, ексголова ВС носив гроші з квартири, де він проживає, у свій кабінет в Кловському палаці, для їх подальшого зберігання.


17:59 Слідство також повідомило, що О. Горецький та К. Горбуров, складаючи "пакети" для суддів ВП ВС, припустилися помилок, оскільки рахували гроші неуважно.

Відтак, в деяких "пакетах", кількість доларів не відповідала заявленій спочатку кількості.


17:51 За даними слідства, ексголова ВС передавав великі суми валюти дружині для того, щоб вона могла вивезти їх за кордон.


17:47 З прослуховування розмов, за даними САП, стає зрозумілим, що ексголова ВС зобов'язався "закрити питання" по деяким суддям ВП ВС та переконати їх винести рішення в інтересах К. Жеваго.


17:43 Як повідомив прокурор САП, нотаріус Кирил Горбуров та громадянин Олександр Олександрович Кравченко, який власне й зробив викриття ексголови ВС, все ж різні люди.

Але Олександр Кравченко, за словами прокурора САП, був агентом НАБУ.


17:37 15 травня відбувся огляд мобільного телефону нотаріуса Кирила Горбурова.

Слідство отримало доступ к переписці з ексголовою ВС.

У переписці йшла мова про те, що для суддів ВП ВС небхідно було підготувати 10 пакетів з доларамм США - 8 пакетів по $100 тис. та два пакети по $50 тис.


17:33 Прокурор САП Олександр Омельченко розповів, що 1 травня ексголова ВС надав вказівку сформувати десять пакетів з доларами США для передання суддям ВП ВС.


17:05 Прокурор Омельченко почав перелічувати докази, які, на його думку, свідчать про діяльність організованої групи.

Зокрема, це записи бесід між Горецьким та Горбуровим, які свідчать обговорення заміни екс-голови ВС на когось іншого.

Серед іншого, Горбуров казав Горецькому, що треба готувати когось замість Князєва. В свою чергу, Горецький застерігав Горбуров, що Князєв може це відчути.


17:00 Як зазначив прокурор САП, з 15 лютого по 6 березня 2023 у Жеваго виник умисел стосовно надання в інтересах Жеваго та компанії Ferrexpo неправомірної вигоди суддям ВС.

Жеваго доручив своєму підлеглому Рудомєткіну зустрітися з адвокатом Горецьким, який мав зв’язки з Князєвим, щодо питання, чи може він посприяти вирішенню питань Жеваго шляхом надання неправомірної вигоди суддя ВС.

6 березня Рудомєткін прибув до офісу Горецького у Києві. Під час зустрічі, на якій був присутній також нотаріус Кирило Горбуров, обговорювалося питання надання неправомірної вигоди.

6-9 березня Горецький та Горбуров довели до відома Князєва про готовність Жеваго надати неправомірну вигода за скасування постанови Північного апеляційного господарського суду.

Як каже прокурор САП, екс-голова ВС зазначив, що за задоволення касаційних скарг Жеваго має надати йому та суддям 1 800 000 доларів США. При цьому екс-голова ВС повідомив Горецькому та Горбурову, що свої частки цієї вигоди вони можуть визначити самостійно.

Потім Горецький та Горбуров повідомили Жеваго, що сума неправомірної вигоди має становити 2 700 000 доларів США.

При цьому з них вони розраховували 1 800 000 віддати Князєву та суддям ВС, а решту розділити між собою, тобто між Горбуровим та Горецьким.


16:50 Прокурор САП Олександр Омельченко знов повторив свої тези, озвучені на засіданні ВРП, стосовно створення «організованої злочинної групи» екс-головою ВС, суддів ВС, адвоката Горецького та приватного нотаріуса Кирила Горбурова.


16:25 Засідання суду розпочалося. Слідчий суддя - Олег Федоров


ПРАВО ТВ веде пряму трансляцію засідання.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області