Рада підтримала законопроєкт про поновлення податкових перевірок для бізнесу та штрафів за невикористання РРО на виконання меморандуму з МВФ

16:38, 29 травня 2023
Пропонується з 1 липня скасувати мораторій на проведення податкових перевірок для бізнесу та повернути штрафи за невикористання касових апаратів.
Рада підтримала законопроєкт про поновлення податкових перевірок для бізнесу та штрафів за невикористання РРО на виконання меморандуму з МВФ
Джерело фото: rada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №8401 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, яким передбачається відновлення податкових перевірок для бізнесу та штрафів за невикористання РРО згідно з меморандумом з МВФ. За відповідне рішення проголосували 227 народних депутатів.

Законопроєктом передбачається, що платники податків після 1 липня будуть автоматично повернуті на ту систему оподаткування, на якій вони були до впровадження 2% оподаткування. Тобто наприклад великий бізнес, який перейшов на спрощену систему оподаткування буде повернуто на загальну систему зі сплатою податку на прибуток та інших обов’язкових платежів. Аналогічна доля чекає і на інших юридичних осіб. Не зможуть користуватися 2% спрощенкою і ФОПи.

Також проєкт передбачає відновлення документальних перевірок бізнесу з 1 липня, в разі наявності безпекових передумов для їхнього проведення. Водночас в разі сплати платником податків протягом 30 днів з дня отримання податкового зобов’язання, яке нараховане за результатом перевірки, штрафи не нараховуються за умови, якщо платник його не буде оскаржувати.

Крім цього передбачається відновлення штрафів за невикористання касових апаратів підприємцям, які зобов’язані проводити платежі з використанням РРО та зобов’язання сплачувати єдиний податок для ФОПів I та II груп(депутати ухвалили закон, яким тимчасово дозволили не сплачувати єдиний податок зазначеним особам).

Як відомо на час воєнного стану Верховна Рада дозволила частині великого бізнесу перейти на спрощену систему зі сплатою 2% від обороту.

Однак влада, як повідомляла «Судово-юридична газета», зобов’язалася перед МВФ скасувати зазначену систему.

З текстом законопроекту та умовами відновлення податкових перевірок можна ознайомитися за посиланням. 

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси