Дорадча група експертів визначила, як буде відбирати суддів Конституційного Суду України

19:13, 4 грудня 2023
Українські та іноземні експерти одноголосно затвердили Методологію оцінювання моральних якостей і рівня компетенції у сфері права.
Дорадча група експертів визначила, як буде відбирати суддів Конституційного Суду України
Джерело фото - Дорадча група експертів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дорадча група експертів (ДГЕ) 4 грудня 2023 року затвердила Методологію оцінювання моральних якостей і рівня компетенції у сфері права, яка буде застосовуватися при відборі кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України.

«Методологія буде свого роду інструкцією як для Дорадчої групи експертів, так і кандидатів на посади суддів КСУ. Вона включає критерії моральних якостей і компетенції у сфері права, кроки для їх оцінювання, джерела інформації, які будуть враховуватися під час оцінювання, методи проведення співбесід з кандидатами, а також рейтингове оцінювання кандидатів», - повідомив голова Дорадчої групи експертів Алеш Залар

Текст зазначеного документу буде оприлюднено дещо пізніше, однак як повідомила член Дорадчої групи по квоті Президента, директор Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Оксана Васильченко, Методологія оцінювання враховує досвід інших схожих колегіальних органів, які задіяні у конкурсних відборах на ті чи інші посади.

Вочевидь, мова йде про діяльність таких органів як Етична рада, яка відбирає кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя, та Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККС.   

Як додала член ДГЕ по квоті Венеційської комісії Ганна Сухоцка, у Методології оцінювання також відображений досвід процедур відбору суддів ЄСПЛ та Суду справедливості Європейського Союзу.

Також як повідомив голова Дорадчої групи експертів Алеш Залар, ДГЕ вже отримала від Ради суддів України перелік кандидатів на дві вакантні посади суддів КСУ по квоті з’їзду суддів та вже почала збирати інформацію щодо кандидатів.

Нагадаємо, що Дорадча група експертів у складі шести членів (трьох українських представників і трьох міжнародних експертів), розпочала роботу 12 листопада.

Головою Дорадчої групи було обрано колишнього міністра юстиції та внутрішніх справ Республіки Словенія Алеша Залара, а секретарем – голову Верховного Суду України у 2013-2017 роках Ярослава Романюка.

Дорадча група буде відбирати кандидатів на посади суддів КСУ та рекомендувати суб’єктам формування КСУ призначити на посади кращих з них. Міжнародні експерти мають вирішальний голос під час голосування.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла про професійні здобутки іноземних членів Дорадчої групи експертів.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду