Головою Дорадчої групи експертів з відбору суддів КСУ обрано представника Словенії Алеша Залара

18:27, 12 листопада 2023
Секретарем Дорадчої групи експертів обрано екс-голову Верховного Суду України Ярослава Романюка.
Головою Дорадчої групи експертів з відбору суддів КСУ обрано представника Словенії Алеша Залара
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дорадча група експертів для обрання суддів Конституційного Суду України (Advisory group of experts)12 листопада 2023 року обрала голову та секретаря Дорадчої групи.

Член Дорадчої групи, екс-голова Верховного Суду штату Огайо Морін О’Коннор запропонувала обрати на посаду голови Дорадчої групи експертів колишнього міністра юстиції та внутрішніх справ Республіки Словенія Алеша Залара.

Кандидатура Алеша Залара була підтримана членами Дорадчої групи експертів одноголосно у відкритому голосуванні.

Зазначимо, що Алеш Залар починав свою професійну кар'єру в судовій владі Словенії. Він був помічником судді, адміністратором суду, суддею. На посаді судді Алеш Залар працював 18 років. Був головою Окружного суду Любляни цілих 16 років. Також неодноразово займав посаду президента Асоціації суддів Словенії.

В Україні Алеш Залар працював юридичним радником у різних проектах, які опікувалися проблемами верховенства права. Займався проектами реформування судової влади в Україні ще з початку 1990-х років. Також, Алеш Залар займався проблемами медіації в Україні. Під час створення в Україні Вищого антикорупційного суду Алеш Залар був залучений як консультант — він допомагав з розробкою критеріїв відбору суддів Антикорупційного суду, готував “дорожню карту” для запуску роботи суду.

У свою чергу член Дорадчої групи експертів по квоті Верховної Рада Наталія Кузнєцова 12 листопада запропонувала на посаду Секретаря Дорадчої групи експертів колишнього голову Верховного Суду України Ярослава Романюка.

Кандидатура Ярослава Романюка також була підтримана одноголосно.

Нагадаємо, що Дорадча група експертів для відбору суддів Конституційного Суду складається з шести осіб (а також шести їх заступників) — трьох представників України і трьох міжнародних експертів. Міжнародні експерти мають вирішальний голос під час голосування.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду