Суд відмовив у задоволенні позовів про визнання права, але хтось підробив судові рішення – сільрада швидко виконала рішення «суду»

12:20, 4 липня 2024
Скандал з підробленими судовими рішеннями спалахнув на Дніпропетровщині.
Суд відмовив у задоволенні позовів про визнання права, але хтось підробив судові рішення – сільрада швидко виконала рішення «суду»
Зала судових засідань Криничанського райсуду Дніпропетровської області, джерело фото – Судова влада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суддя Криничанського районного суду Дніпропетровської області Валентина Берелет повідомила у Раду правосуддя про виявлення одразу трьох підроблених судових рішень у цивільних справах, які вона розглядала ще у 2021 році.   

Як зазначила суддя, 23 грудня 2021 року вона ухвалила три рішення у справах за позовами місцевих мешканців до сільської ради та сільськогосподарського підприємства про визнання права на земельну частку (пай).

Вказані громадяни у 1990-ті роки працювали в місцевому агропідприємстві, були членами колективного сільськогосподарського підприємства, а вже у 2021 році вирішили домогтися визнання за ними права на земельні частки (паї) за рахунок земельного фонду сільськогосподарського підприємства – правонаступника агропідприємства, в якому вони працювали у 1990-ті роки.

Селищна рада при цьому не заперечувала проти задоволення позовів.

Разом з тим, дослідивши матеріали цивільних справ, суддя Валентина Берелет дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення усіх трьох позовів.

Справа в тому, що право на отримання земельних паїв позивачі набули ще у перший половині 1990-х років, коли працювали у агропідприємстві.

Звернувшись з позовами до суду лише у 2021 році, як зазначила суддя, позивачі пропустили строк звернення до суду, хоча повинні були бути обізнані про наявність в них права на отримання земельних паїв, оскільки саме у 1990-ті роки розпочався процес розпаювання земель колишніх колгоспів.

Відтак, суд відмовив громадянам у задоволенні їх позовних вимог.

Однак, вже у 2024 році Валентина Берелет дізналася про підробку трьох вказаних судових рішень з викривленням їх змісту на протилежний за значенням.

При цьому, як виявилося, зазначені «судові рішення» навіть вже були виконані посадовими особами сільської ради.

У зв’язку з цим Валентина Берелет зазначила, що представники сільської ради були присутні у судових засіданнях під час розгляду справ 23 грудня 2021 року і не могли не знати про реальний зміст судових рішень.

Більше того, судові рішення про відмову у задоволенні позовів представники сільради отримали особисто. Крім того, судові рішення Валентини Берелет були додатково направлені Криничанським райсудом до селищної ради.

Відтак, що сталося з судовими рішеннями Валентини Берелет під самий Новий рік та чому сільрада вирішила виконати сумнівні «судові рішення», залишається таємницею.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Бабій
    Роман Бабій
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Роман Сацький
    Роман Сацький
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Олександр Кармазін
    Олександр Кармазін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Назарій Дулебко
    Назарій Дулебко
    голова Сихівського районного суду м. Львова