Держава покращує доступність правосуддя

10:50, 1 вересня 2017
Відбулося засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності.
Держава покращує доступність правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На засіданні Комітет схвалив урядовий проект постанови про передачу адмінбудівель НБУ Держсудової адміністрації.

Про це повідомляє прес-служба Державної судової адміністрації України.

У четвер, 31 серпня 2017 року, відбулося засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності.

Комітетом, серед іншого, було розглянуто і схвалено проект постанови Кабінету міністрів України «Деякі питання, пов'язані з передачею майна Національного банку України», ініційований Державною судовою адміністрацією України (далі — ДСА).

Даний проект постанови передбачає передачу адміністративних будівель Національного банку України в Дніпропетровській, Полтавській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській, Чернігівській та Житомирській областях до сфери управління ДСА для розміщення судових установ.

Це стало можливим завдяки проведенню Національним банком України істотного реформування діяльності регіональної банківської мережі в рамках реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектора України до 2020 року, що дозволило вивільнити приміщення Національного банку України в регіонах.

З метою ефективного використання цих будівель ДСА було ініційовано питання передачі таких адміністративних приміщень для розміщення судових установ.

Одним з ключових напрямків при реформуванні судоустрою і судочинства є створення належних умов в доступі до суду і правосуддя громадян, в тому числі людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Доступність правосуддя для кожної людини є визначальним принципом організації та діяльності судів, судової влади.

Забезпечення доступності правосуддя передбачає не тільки доступ до справедливого судового розгляду, а й інформативність судової установи, комфортність перебування учасників судового процесу і відвідувачів в приміщеннях суду.

Право на доступ до правосуддя — лише один з аспектів права на судовий захист, однак саме це право уможливлює реалізацію інших вимог справедливого процесу і дотримання європейських стандартів захисту прав людини.

Розуміючи важливість впровадження судової реформи, метою якої є утвердження правопорядку, заснованого на високому рівні правової культури в суспільстві, діяльності всіх суб'єктів суспільних відносин на принципах верховенства права і захисту прав і свобод людини, а в разі їх порушення — справедливого відновлення в розумні терміни, ДСА спрямовує зусилля в напрямі забезпечення судів приміщеннями, що відповідають вимогам щодо здійснення правосуддя.

Ухвалення урядом в подальшому відповідних нормативних актів стане рішучим кроком в реалізації одного з пріоритетних напрямків реформування судової влади — забезпечення судів належними приміщеннями.

У засіданні урядового Комітету взяв участь голова ДСА Зеновій Холоднюк.

Нагадаємо, як писала «Судово-юридична газета», в Державній судовій адміністрації визначили кількісний склад суддів у судах.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду