ВРП розглянула втручання в роботу судді

14:00, 30 жовтня 2017
Вища рада правосуддя розглянула факти втручання журналістів в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.
ВРП розглянула втручання в роботу судді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Працівники ЗМІ намагалися проникнути в будинок судді.

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Суддя Вищого спецсуду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Гримич Майя Костянтинівна звернулася до Вищої ради правосуддя (далі — ВРП) з повідомленням про втручання в її діяльність як судді в зв'язку з розглядом нею касаційної скарги на рішення Обухівського райсуду Київської області від 27 жовтня 2016 року і постанову апеляційного суду Київської області від 18 січня 2017 року.

До повідомлення додані копії інформаційних запитів журналістів телеканалу «112-Україна», які надійшли після прийняття суддею Майєю Гримич 25 січня 2017 року постанови про відкриття провадження у конкретній справі і стосувалися зазначеної постанови, проходження нею перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», а також містили вимоги надати інформацію про завершення перевірки, копії документів про її проведення та періодів перебування судді у відпустці по догляду за дитиною, копії декларації про майно, дохід, витрати і зобов'язання фінансового характеру за роки її перебування на посаді судді касаційного суду.

Так, 16 березня 2017 року журналісти в складі знімальної групи прибули за адресою проживання судді, намагалися незаконно проникнути в будинок, запускали над будинком дрон, опитували сусідів про особисте життя судді і її родичів.

На думку судді, все це робилося з метою схилити її, як суддю, до прийняття вигідного рішення. Оскільки після закінчення розгляду справи дії по втручанню в її суддівську діяльність припинилися.

21 квітня 2017-го по факту звернення вищевказаної судді слідчий відділ Солом'янського управління поліції ГУ Нацполіції в Києві почав досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 376 КК України, яке здійснюється Київською місцевою прокуратурою №9.

За результатами розгляду повідомлення ВРП прийняла рішення звернутися до Генпрокуратури України про надання інформації про розкриття та розслідування злочину в кримінальному провадженні за фактом вчинення відносно судді Маї Гримич кримінального злочину, передбаченого ст. 376 КК України.

Аналогічні рішення прийняті Радою також за результатами розгляду повідомлень суддів Жовтневого райсуду міста Маріуполя Донецької області Павла Папаценка і Козятинського районного суду Вінницької області Віктора Проца про втручання в їх діяльність як суддів при здійсненні правосуддя.

Нагадаємо, ВРП розглянула повідомлення судді Київського окружного адмінсуду Віталія Щавинського про втручання в його діяльність по здійсненню правосуддя.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва