Формування служби дисциплінарних інспекторів: процедура не розпочата з незалежних від ВРП причин

08:35, 5 серпня 2022
Служба дисциплінарних інспекторів не запрацює до формування повноважного складу ВРП або без внесення відповідних змін до законодавства, якими тимчасово буде визначений механізм формування служби дисциплінарних інспекторів до початку роботи повноважного складу конституційного органу.
Формування служби дисциплінарних інспекторів: процедура не розпочата з незалежних від ВРП причин
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Процедура формування служби дисциплінарних інспекторів на виконання вимог законодавства не розпочата з незалежних від Вищої ради правосуддя причин. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Так, 14 липня 2021 року прийнято Закон України № 1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

Цим Законом внесено зміни до Закону України «Про Вищу раду правосуддя», зокрема в частині здійснення дисциплінарних проваджень щодо суддів. Законом передбачено, що конкурс на зайняття посад дисциплінарних інспекторів ВРП оголошується після завершення оцінювання відповідності членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду) критеріям професійної етики та доброчесності, але не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом.

«Таким чином, конкурс на зайняття посад дисциплінарних інспекторів мав бути оголошений не пізніше 5 серпня 2022 року.

Відповідно до вказаного Закону служба дисциплінарних інспекторів не запрацює до формування повноважного складу ВРП або без внесення відповідних змін до законодавства, якими тимчасово буде визначений механізм формування служби дисциплінарних інспекторів до початку роботи повноважного складу конституційного органу.

Вища рада правосуддя звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та запропонувала внести зміни до законодавства,  надати Голові ВРП (виконувачу обов’язків Голови ВРП) право затверджувати структуру, штатний розпис Вищої ради правосуддя (наразі не існує такої штатної посади, як дисциплінарний інспектор) та Положення про службу дисциплінарних інспекторів, призначати заступника керівника секретаріату Вищої ради правосуддя – керівника служби дисциплінарних інспекторів.

ВРП також розроблено проєкти актів, які забезпечать належне функціонування служби дисциплінарних інспекторів з урахуванням вимог законодавства та дадуть їй можливість розпочати роботу.

Крім того, члени Вищої ради правосуддя зверталися до суб’єктів формування ВРП щодо невідкладного відновлення повноважного складу Ради, делегування нових членів ВРП з метою відновлення роботи органу суддівського врядування та продовження виконання ним конституційних функцій.

Розпочати процедуру формування служби дисциплінарних інспекторів, не очікуючи делегування суб’єктами формування Ради нових членів ВРП, можливо лише за умови внесення змін до чинного законодавства.

Наразі пропозиції ВРП сприйняті профільним Комітетом Верховної Ради України, тому найближчим часом очікуємо відповідь від законодавця стосовно запропонованих Радою змін щодо запуску роботи нового органу з метою якнайшвидшого оголошення початку конкурсу на зайняття посад дисциплінарних інспекторів служби дисциплінарних інспекторів та розблокування реалізації повноваження Вищої ради правосуддя щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів», — зазначає ВРП.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд